U razgovoru u emisiji "Kutak zdravlja" autorke Aleksandre Anđelković, gošća je bila profesorka i doktorka Vesna Dimitrijević Srećković, endokrinolog sa Instituta za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Kliničkog Centra Srbije, koja je u razgovoru na temu insulinske rezistencije i koji tipovi dijabetese postoje pojasnila osnovne karakteristike kako prepoznati insulinsku rezistenciju i kako do nje dolazi.
-Ona predstavlja jedno stanje gde imamo hiperinsulinizam, gde imamo otpornost perifernih tkiva na insulin, što značida imamo višak insulina u našem organizmu. I zato što imamo višak insulina onda se na perifernim ćelijama, raznim ćelijama i mišićnog tkiva i masnog tkiva, jedrenog tkiva i jajnih ćelija smanjuje broj tzv vezujućih mesta receptora, tako da mi imamo insulin, ali koji ne deluje.
Kada insulin ne deluje, a zašto ne deluje, što deblja osoba, to više insulina što više insulina, veći je hiperinsulinizam, a to je manji broj tzv receptora na svakoj ćeliji. Taj broj receptora bi trebao da bude negde oko 500 u ćeliji, a u slučaju rezistencije, velike gojaznosti može da bude sveden na 50 ili 100 receptora. Mi imamo insulin, mi imamo ključeve, ali su nam brave zablokirale, na svakoj ćeliji. Ključ nema šta da otključa i tu je problem zato šećer ne može da uđe u ćeliju i šećer ne može da se izmetaboliše i zato se jednog dana šećer pojavljuje u krvi gde će da bude 6,1 ili 6,3, 7,2 itd – kaže prof.dr Vesna Srećković Dimitrijević
Insulinska rezistencija leži u osnovi dijabetesa Tipa 2. To je tip 2 koji je vezan za gojaznost.
I zato te osobe koje su gojazne one prekomerno unose proizvode od belog brašna, slatkiše i peciva i dobijaju na telesnoj težini i imaju tu insulinsku rezistenciju i jednog dana se javlja dijabetes Tip 2.
U nastavku videa možete saznati sve o dijabetesu, tipovima i kako prevenirati svoje zdravle da do ovih oboljenja ne dođe ili makar ublažite simptome bolesti, koja je sve prisutnija među populacijom različitog uzrasta