PET VRSTA VOĆA S NAJVEĆIM PROCENTOM ŠEĆERA:
U oko 130 grama azijske trešnje krije se 29 grama šećera. Treba je konzumirati umereno, jer ta količina liči sadrži i 136 miligrama kalcijuma što prevazilazi dnevni preporučeni unos od 75 miligrama.
Otprilike 27 grama šećera nalazi se u oko 130 grama smokava. Ipak, jako su zdrave, jer sadrže i puno vlakana i kalijuma.
U 130 grama ove egzotične voćke nalazi se oko 23 grama šećera. Mango osigurava i više od trećine preporučene dnevne količine vitamina A što znači da pomaže u održavanju zdravlja očiju.
U 130 grama trešanja može se naći oko 18 grama šećera i samo 100 kalorija zbog čega se ovo voće može jesti i pre spavanja. Osim toga, pomažu nam i da bolje spavamo, jer su jedan od retkih prirodnih izvora melatonina, hormona koji pomaže u regulaciji ciklusa spavanja.
I crno i belo grožđe sadrži 15 grama šećera u 130 grama grožđa. Crno grožđe je bogato antioksidantima, a obe vrste sadrže i mnogo korisnih vlakana.
PET VRSTA VOĆA S NAJMANJIM PROCENTOM ŠEĆERA:
U jednom avokadu nalazi se tek gram šećera. Osim toga, sadrži masu zdravih masnoća koje će vas zasititi.
U 130 grama ovog bobičastog voća nalazi se tek oko četiri grama šećera. Brusnica je vrlo korisna za zdravlje srca i urinarnog trakta.
Jedna od najomiljenijih voćki u smoothijima u svojih 130 grama sadrži tek pet grama šećera. Uz to, maline su bogatije vlaknima od ostalog bobičastog voća zbog čega će vas više zasititi.
U 130 grama grama kupina nalazi se samo sedam grama šećera, pa ne morate da brinute da ćete se osećati letargično ako preterate s kupinama.
Oko sedam grama šećera i 85 miligrama vitamina C (preporučeni dnevni unos je 75 miligrama) nalazi se u 130 grama jagoda.
(Glas javnosti/Menshealth/Zadovoljna.hr)