Takozvani mediteranski način ishrane štiti od korona pokazala je velika studija istraživača sa Harvarda, Kraljevskog univerziteta iz Londona i kompanije “Zoe”, koja je obuhvatila gotovo 600.000 odraslih osoba.
Ove pretpostavke utvrđene su na osnovu studije u koojoj su naučnici uporedili simptome koje su prijavili oboleli od kovida 19 i njihove prehrambene navike.
Prema zaključcima ovog istraživanja oni koji imaju mediteranski način ishrane sa dosta voća, povrća i ribe imaju 10 odsto manje šanse da obole od korone. Kako harvardski znalci utvrdili, oni se hrane na pomenut način imali su i 40 odsto manje šanse za razvoj ozbiljnih oblika bolesti, u odnosu na one koji neguju drugačije način ishrane.
Razultati studije ostali su isti i kada su naučnici u obzir uzeli faktore kao štos u nošenje zaštitnih maski ili vežbanje.
Naučnici su zaključili da zdrava ishrana utiče i na zdravlje probavnog sistema, koji je se dovodi u vezu sa jačim imunološkim sistemom, pa samim tim i manjim rizikom za oboljenje od drugih bolesti, pa i kovida 19.
Studija, koja još nije prošla [A1] stručnu recenziju direktno povezuje faktore kao što su mesto gde žive i koliko novca ljudi zarađuju, ta su oni koji žive u siromašnijim delovima izloženi većem riziku od bolesti.
(Glas javnisti)