Glas Javnosti

KARDIOLOZI OTKRIVAJU: Ove NAMIRNICE dižu PRITISAK i mogu ozbiljno da naruše ZDRAVLJE!

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Visoki krvni pritisak ili hipertenzija pogađa sve veći broj ljudi, ali rizik se značajno smanjuje ukoliko iz jelovnika izbacite ove namirnice.

Visoki krvni pritisak ili hipertenzija pogađa sve veći broj ljudi. Može dovesti do smrtonosnih komplikacija, uključujući moždani i srčani udar. Ovo stanje se može sprečiti pravilnom ishranom i vežbanjem, a naučnici su došli do podatka da se rizik značajno smanjuje i ukoliko iz jelovnika izbacite sledeće namirnice:

Masna hrana

Prema istraživanjima, ljudi koji se hrane tako što unose veliku količinu mesa i masti imaju tendenciju većeg krvnog pritiska od onih koji se hrane na vegetarijanski način.

Pileća koža

U hranu koja podiže krvni pritisak spada i pileća koža. Ko voli da jede hrskavu kožu s pečenog pileta zna koliko ona može biti ukusna, ali je ona veoma kalorična u količini zasićenih masti, hidrogenizovanim uljima i trans mastima koje utiču na “dizanje” LDL holesterola, koji se inače smatra lošim holesterolom. Naravno, visok holesterol u krvi je veliki pokretač visokog krvnog pritiska i može potencijalno uzrokovati hipertenziju, pa čak i pogoršati to stanje.

 

Kuhinjska so

Samo jedna kašičica kuhinjske soli ima 2.300 miligrama natrijuma, a to je gornja granica preporučene dnevne potrošnje ovog minerala. Ovo je dovoljan dokaz da se opiše štetnost kuhinjske soli i način na koji je ona sposobna da podigne krvi pritisak za tili čas.

Kiseli kupus

Kiseli kupus sadrži velike količine natrijuma i osobe sa srčanim problemima ga nikako ne bi smele koristiti.

Kiseli krastavčići

Iako kiseli krastavčići sadrže malo kalorija, što je dobro, oni sadrže jako mnogo natrijuma. Jedan prosečan krastavčić od 10 cm sadrži 570 mg natrijuma što je otprilike 1/3 dnevne doze.

 

Punomasno mleko

Zvanično, mleko se smatra dobrom i hranljivom namirnicom, međutim, ono je namenjeno samo mladuncima životinja. Životinjsko mleko, pored prevelike količine proteina, sadrži previše masti i holesterola koji utiču nepovoljno na srce i krvne sudove.

Takođe, izbegavajte i sledeće povrće:celer

kopriva
žalfija
beli luk
ren
peršun
Najčešći simptomi visokog krvnog pritiska uključuju:

Jače lupanje srca
Krv u mokraći
Jake glavobolje
Ključno je da svi odrasli stariji od 40 godina provere krvni pritisak najmanje jednom u pet godina.

(Glas javnosti/Stil Kurir) 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR