Glas Javnosti

“VODA, A NE LITIJUM I GLUPOSTI”: Slike iz Nedeljica – oko istražnih bušotina ništa ne raste, na drugoj strani prašume kukuruza (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Udruženje “Ne damo Jadar” iz Gornjih Nedeljica objavilo je na svojoj Fejsbuk stranici video zapise snimljene kod istražnih bušotina oko kojih je gola zemlja, bez života, kao i sa njiva gde nema bušotina i na kojima je kukuruz, uprkos žegama, zelen, visok i pun klipova.

Član udruženja Nebojša Petković snimio je novi video zapis sa polja oko istražnih bušotina, gde se vidi da oko njih ništa ne raste, tek su se nešto dalje usevi kako-tako razvili. Založio se za to da dođe inspekcija, ali i nezavisni stručnjaci, da uzmu i ispitaju više uzoraka i da se utvrdi zašto zemlja oko bušotina ovako izgleda. Kaže da su fotografije koje je, reagujući na ranije slične snimke, objavio Rio Tinto, snimljene proletos, kada su temperature vazduha bile niže, da štetne materije koje cure iz bušotina jače deluju na visokim temperaturama, kao i da je ječam otpornija kultura.

S druge strane, Marijana Petković iz istog udruženja snimila je njive kukuruza na kojima nema istražnih bušotina i gde je, kako pokazuje, kukuruz, uprkos žegama, zdravo zelene boje, visok i pun klipova, a zemlja vlažna. Jedna od snimljenih njiva pripada Zlatku Kokanoviću iz udruženja “Ne damo Jadar”. Evo kakve su njive u Jadru, vidite kako izgleda na žegama, ulazite u prašumu, priča Marijana Petković dok se probija kroz kukuruz.   


Foto: Ne damo Jadar, Printscreen Facebook 
– Voda, i samo voda, a ne litijum i gluposti – kaže Marijana Petković u videu, aludirajući na to da je područje Jadra puno zdravih podzemnih voda.  

Inače, kada je pre nekoliko dana udruženje objavilo prvi video snimak gole zemlje oko istražne bušotine koja curi, iz Rio Tinta su reagovali na ove optužbe, saopštivši da su tvrdnje da je tečnost iz bušotine uništila useve netačne. Kao mogućeg uzročnika suši naveli su vremenske uslove, ekstremnu temperaturu i to što je reka Korenita presušila. Takođe su naveli da je oprema na istražnoj bušotini bila vandalizovana. Rio Tinto je, kako su preneli mediji, dostavio fotografije za koje tvrdi da su sa pomenute lokacije iz aprila 2024. godine, kada su usevi bili u dobrom stanju.

Glas javnosti

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR