Glas Javnosti

“ZaUSTAVimo Rio Tinto! NEĆE KOPATI!” – Građani pozvani na protest u četvrtak ispred Ustavnog suda

Društvo
Autor: Glas javnosti

Udruženje “Ne damo Jadar” pozvalo je građane na protest u četvrtak, 11. jula u 8 časova ujutro ispred Ustavnog suda.

Ustavni sud bi tada trebalo da odlučuje o poništavanju Odluke Vlade kojom je ukinut prostorni plan projekta “Jadar”, naveli su iz udruženja, uz poruku: “Rio Tinto neće kopati!” i “ZaUSTAVimo Rio Tinto!”.

Aktivista Zlatko Kokanović iz udruženja Ne damo Jadar za Danas navodi da oni očekuju pozitivan ishod odluke Ustavnog suda, te ističe da je tema iskopavanja litijuma iznad politike i ujedinjuje narod.

Kokanović je bio jedan od sedmorice aktivista koji su uhapšeni u nedelju tokom blokade pruge kod Loznice, protestujući protiv iskopavanja litijuma, odnosno povodom spekulacija da bi Ustavni sud 11. jula mogao da usvoji inicijativu kompanije Rio Tinto, kojom će im biti dozvoljena eksploatacija rude u dolini Jadra.

Naš sagovornik, ipak, veruje da će Ustavni sud doneti odluku u korist naroda Srbije, jer smatra da još uvek ima čestitih sudija koji su na strani pravde i istine, te da se nada da će pobediti.

„Mi hoćemo da se sednica održi i da se na njoj sve reši, da će odluka biti u korist naroda, a ne u korist stranih korporacija“, kaže Kokanović.

Očekuje da će doći do masovnih protesta, ako ishod bude suprotan.

„Vidite i sami da su u poslednjem periodu svi izbori završeni, ova tema ujedinjuje narod, iznad politike je. Hapšenjem su želeli da nas zaplaše, ali su napravili grešku. Mi smo svesni i spremni na sve, jer znamo ko su nam neprijatelji i znamo da su i oni spremni na sve. Uopšte nema doze straha među nama, videli ste snimke ispred suda u Loznici i koliko ljudi je došlo da sačeka da mi izađemo i da budemo oslobođeni“, ističe Kokanović.

Foto: Zlatko Kokanović, društvene mreže

U izjavi posle puštanja na slobodu koja je objavljena preko društvenih mreža Zlatko Kokanović je zahvalio okupljenim građanima na podršci i što su do kraja ostali uz uhapšene aktiviste.

“Ovo je tek početak. Moramo se spremiti za četvrtak, jer Ustavni sud hoće da poništi uredbu kojom je Prostorni plan područja posebne namene Jadar stavljen van snage. Rio Sava je podnela taj zahtev. Moramo u četvrtak biti tamo da im pomognemo da donesu pravu odluku. Jer ako oni ponište tu uredbu, rudnik se priprema za otvaranje. To ne smemo dozvoliti” – rekao je Kokanović, najavljujući protest u četvrtak ispred zgrade Ustavnog suda u Beogradu.

Glas javnosti/D01S

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR