Glas Javnosti

'ANTIDRUŠTVENE' MREŽE SPAJAJU EKSTREMISTE: Incident u Zemunu kao teroristički napad na "Šarli ebdo"

Društvo
Autor: Glas javnosti

Sociolog Vladimir Vuletić povezao je napad na izložbu u Zemunu sa terorističkim napadom na francuski list "Šarli Ebdo" a za sve okrivio "nedruštvene mreže" koje šire mržnju i povezuju ekstremiste.

- Bacanje suzavca na izložbi andergraund stripa u zemunskoj Staroj kapetaniji je teroristički akt organizovan preko "nedruštvenih mreža" - kaže sociolog dr Vladimir Vuletić, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Posle višednevne hajke na Tviteru i Fejsbuku protiv postavke andergraund stripova grupe "Momci", grupa od deset do 15 mladića sa kapuljačama upala je na izložbu, navodno bacila suzavac, pokidala sve sa zidova i pocepala strip-table.

Teroristički akt bez preuzimanja odgovornosti

Vuletić kaže da je incident u Zemunu teroristički akt u najširem, ali i najpreciznijem smislu, jer je bilo reči o planiranom i organizovanom nasilju da bi se sprečilo održavanje jednog zvaničnog skupa. Jedino što nedostaje je to da niko nije preuzeo odgovornost.

Prema njegovim rečima, incident u Zemunu mogao bi se uporediti sa terorističkim napadom na francuski satirični list "Šarli ebdo". Međutim, tamo je bila jasna poruka terorista i oni su vrlo jasno rekli protiv čega su.

- Ovde znamo da se to dogodilo na jednom događaju kakvih ima mnogo u Beogradu i da tamo tada nikoga nije bilo. Ti ljudi su pocepali te karikature, ali one mogu da se odštampaju i ponovo postave. Dakle, ništa oni nisu suštinski osujetili i moglo bi se reći da su čak sami sebi napravili kontrauslugu, jer je zahvaljujući njima ta izložba postala poznata -  kaže Vuletić.

Nekoliko stotina evra - 15 mladića, fantomke i "suzavac"

Ipak, dok se neko od izgrednika ne privede pravdi, mi možemo samo da nagađamo šta se desilo, a nagađanja u ovakvim situacijama nisu dobra jer pogoduju spinu i stvaranju napete atmosfere, a to su izgrednici i hteli da postignu.

Kad god imamo nerazjašnjene slučajeve, različiti politički akteri ih koriste da spinuju i šalju poruke koje su za njih u tom trenutku važne, upozorava naš sagovornik.

- A danas nije teško organizovati 15 mladih ljudi, obući ih u neke "fantomke" i dati im suzavac, a sve to može da košta nekoliko stotina evra - kaže Vuletić.

Organizacija ekstremista preko "nedruštvenih mreža"

Prema njegovim rečima, iako je na početku izgledalo da društvene mreže ostavljaju prostor za razvoj demokratije i slobodu pojedinca, pokazalo se da postoji i druga strana medalje.

- Neki autori ih nazivaju antidruštvenim mrežama, upravo zato što su otvorile prostor za širenje lažnih vesti, nasilja i koncentraciju grupa istomišljenika, a ne za razmenu mišljenja. Pokazalo se da društvene mreže mogu biti sredstvo za organizaciju i mobilizaciju istomišljenika, posebno ekstremnih - zaključio je Vuletić.

(Glas javnosti/Sputnik)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR