Reč je o čokoladama „Milka hazelnut“ (90 g), „Milka oreo brownie“ (100 g) i „Milka whole nut“ (95 g), objavili su oni.
U Srbiji su tri proizvoda kompanije "Milka" uklonjena iz prodaje zbog bojazni da bi kod osoba koje su alergične na određene sastojke, mogli da izazovu ozbiljne alergijske reakcije.
Reč je o čokoladama „Milka hazelnut“ (90 g), „Milka oreo brownie“ (100 g) i „Milka whole nut“ (95 g), a interesantno je da se ova vest mogla pročitati samo u crnogorskim medijima.
"Povlačenje sa tržišta je usledilo nakon što je Agencija za bezbednost hrane Ujedinjenog Kraljevstva (FSA) utvrdila da alergeni u ovim čokoladama nisu pravilno označeni", objavljenp je.
Takvo deklarisanje, prema FSA, predstavlja „mogući zdravstveni rizik“ za sve osobe alergične ili intolerantne na mleko, lešnike, soju ili na pšenicu i gluten.
Kako bi proverila da li se sporni proizvodi nalaze i na crnogorskom tržištu, dnevnik "Pobjeda" je kontaktirao Upravu za bezbednost hrane i direktora Uprave, Vladimira Đakovića, koji je potvrdio da u Crnoj Gori nema neoznačenih ili rizičnih serija ovih „Milka“ čokolada.
“Prema informacijama kojima raspolažemo, na našem tržištu se ne nalaze pomenuti proizvodi. Želimo da naglasimo da ove čokolade nisu neispravne po sastavu, problem je isključivo u tome što pojedine komponente koje mogu izazvati alergije nisu naznačene na ambalaži. To može dovesti potrošača u zabludu, a svaki proizvod koji na takav način može ugroziti potrošača smatra se nebezbednim”, rekao je Đaković za Pobjedu.
On je pojasnio da se radi o supstancama koje su česti sastojci svakodnevne ishrane. Riječ je,kako je dodao, o alergenima poput glutena, laktoze, jaja ili jezgrastog voća.
“Ti sastojci sami po sebi nisu opasni, ali predstavljaju rizik za potrošače sa posebnim prehrambenim potrebama. Upravo zato je izuzetno važno da budu jasno istaknuti na deklaraciji svakog proizvoda”, dodao je on.
U Crnoj Gori je na snazi uredba o informisanju potrošača o hrani, kojom se strogo propisuje obaveza označavanja alergena.
“Zakonska regulativa jasno zahteva da alergeni moraju biti vidljivo i nedvosmisleno navedeni. To omogućava potrošačima da donesu informisanu odluku, što je posebno važno za osobe koje imaju alergije”, naveo je Đaković.