Glas Javnosti

Da li će i avgust ući u rekordan mesec toplote?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Jun i jul već bili najtopliji, tako da je velika verovatnoća i da će celokupno leto nadmašiti ono leto iz 2012. godine

Meteorolog Slobodan Sovilj izjavio je danas da, na osnovu prognostičkog materijala za narednih petnaestak dana, postoji velika verovatnoća da ovaj avgust bude najtopliji od početka merenja u Srbiji. 

"Da podsetimo da su jun i jul već bili najtopliji, tako da je velika verovatnoća i da će celokupno leto nadmašiti ono leto iz 2012. i da će zabeležiti nove rekorde kad su u pitanju srednje, dnevne i maksimalne temperature", rekao je Sovilj.

On je dodao da konačne podatke možemo da imamo tek kada se bude završio ovaj mesec i da obično klimatolozi urade tu statistiku do 4. ili 5. septembra. 
"Ono što ja sada već mogu da vam kažem, jeste da je, po dosadašnjem delu meseca, ovaj avgust najtopliji u istoriji naših merenja. Do sada je najtoplije bilo u avgustu 2012. godine i celo je leto te 2012. bilo najtoplije. Srednje maksimalne temperature u prvoj polovini avgusta na području Srbije iznose od 32,5 stepeni na području Požarevca do čak 35,8 koliko je bilo u Ćupriji. Na području Beograda do sada srednja maksimalna temperatura je 33,8 stepeni. To je za 4 stepena više u odnosu na normalu ili prosečne vrednosti za ovaj period godine", naveo je Sovilj. 

Objasnio je da to znači da je nama u svakom trenutku i svakog dana bilo za 4 stepena toplije u odnosu na neke uobičajene ili normalne vrednosti za prethodnih 30 godina. 

Na pitanje da li će tzv. "Bečka vrata" doneti osveženje u Srbiji, Sovilj je objasnio da se taj termin najčešće odnosi na pojačanu ciklonsku aktivnost koja nam dolazi sa zapada i koja često donosi značajnije osveženje i temperature. 

Bez dužeg osveženja

Sovilj ocenjuje da trenutno nije izvesno da će doći do bilo kakvog jačeg osveženja ili zahlađenja koje bi duže potrajalo. 

"Za sada, prema prognostičkom materijalu, zaista postoji mogućnost nekog malog i laganog osveženja početkom septembra meseca, ali s obzirom da ćemo mi do kraja avgusta imati veoma često temperature preko 35 stepeni i faktički od 35 do 38 stepeni, to osveženje početkom septembra bi uslovilo pad temperature na oko 30 stepeni", rekao je Sovilj. 

Dodao je da je ovo leto toplije od leta u drugoj polovini 20. veka, kada smo imali češće svežija i malo prijatnija leta, pa je samo u julu temperatura bila za šest stepeni viša nego u letima sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka. 

Sovilj kaže da se trenutni toplotni talas nastavlja do kraja sedmice, nakon čega će uslediti manji pad temperatura. 


"To znači da imamo još danas i sutra maksimalne temperature od 37 do 41 stepen u Srbiji, a u nedelju i dalje će biti veoma toplo, ali ipak 2 do 3 stepena niža temperatura, od 33 do 38 stepeni. Sve ovo i dalje znači da će na snazi biti najviši, odnosno crveni meteo-alarm, odnosno crveno upozorenje", naveo je Sovilj.

Prema njegovim rečima, vazdušna masa nad Srbijom nije potpuno stabilna, što znači da ćemo imati lokalnu ili sporadičnu pojavu kratkotrajnih pljuskova, koji će danas i sutra biti retka pojava u brdsko-planinskom području jugozapadne, južne i istočne Srbije, dok će drugog dana vikenda biti malo češći. 

"Promena vremena nam sledi u ponedeljak, tada talas vlažnog vazduha pristiže sa zapada Balkana i možemo očekivati, naročito u zapadnoj, centralnoj i južnoj Srbiji, česte pljuskove, grmljavinu, ponegde i s količinom padavina većom od 20 do 30 litara po kvadratnom metru za kratko vreme, što će bar kratkotrajno ublažiti ove negativne efekte dugotrajne suše i brojnih šumskih požara koji su se aktivirali u prethodnom periodu", navodi Sovilj.

Temperatura niža, ali ne mnogo

Dodaje da temperatura neće značajno pasti naredne nedelje, ali će ipak biti malo niža i kretaće se početkom nedelje od 29 ili 30 stepeni u zapadnoj, jugozapadnoj Srbiji, gde će biti više kiše, do 35 ili 36 stepeni u istočnom delu  zemlje, gde će biti najmanje padavina. 

"I ovo osveženje, iako je slabije izraženo, će se kratkotrajno zadržati, pa se već od četvrtka naredne sedmice ponovo uspostavlja ta suva i stabilna vazdušna masa i visoke temperature. U četvrtak i petak naredne nedelje od 32 do 37 stepeni, a narednog vikenda od 35 do 38 stepeni i lokalno ponovo do 40. Tako visoke temperature od preko 35 stepeni zadržaće se potom do kraja avgusta meseca, što znači da ćemo mi dalje imati na snazi i narandžasti i crveni meteo-alarm upozorenja, odnosno nastavak suše", rekao je Sovilj.

Ukazao je da je to i dalje toplo vreme, kao i da se i dalje očekuje nastavak  letnjih i tropskih dana i početkom septembra meseca, a da sadašnji mesečni materijal ukazuje da bi veći deo meseca bio i dalje pod deficitom padavina, što znači da bi dominiralo suvo i natprosečno toplo vreme i u septembru. 

"Nikakvo trajno niti veliko osveženje se za sada, prema prognostičkom materijalu, ne vidi u narednom periodu", naveo je Sovilj.



Glas javnosti/D03S

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR