Glas Javnosti

EKSTREMNE VRUĆINE NEĆE SKORO PRESTATI: Evo kada možemo da očekujemo zahlađenje

Društvo
Autor: Glas javnosti

Tropske vrućine mnogima donose probleme, najviše hroničnim i kardiovaskularnim bolesnicima.

Kakvo nas vreme narednih dana čeka, je odgonetnuo meteorolog Nedeljko Todorović.

Todorović se osvrnuo na temperature narednih dana, kao i to da se za predstojeći vikend očekuje temperatura od 40 stepeni.

- Da, prognoza je dobra, dakle nastavlja se veoma vruće, ekstremno toplo vreme, a to neće potrajati ovih par dana, nego do 20. jula. Tada nas čeka blago osveženje, ali svakako da će biti prilično toplo vreme.

Ceo mesec će biti topao, ali maksimalne dnevne temperature od 20. jula bi bila 36 do 39 stepeni. Četvrtak, petak, subota, će biti oko 38 stepeni, a decimale mogu deliti do 40 stepeni. Svako leto imamo periode sa ekstremnim temperaturama, a ovog puta je počelo u junu, a traje do jula.


Potom je pričao o problematici da ljudi ne mogu da šetaju do nekih večernjih sati, pa je otkrio u čemu je problem sa sparinom:

- Podloga, asfalt, zemljište, zgrade, objekti, se zagrevaju, pa izračuju toplotu. Dakle, kasno popodne je toplije nego ujturu. Tek posle ponoći može da se oseti blaga svežina ili ako se neko nalazi pored šume, parka ili reke, osetiće ranije to zahlađenje.

U svakom slučaju, one jutarnje temperature ostaće iznad 20 stepeni i narednih dana. Doduše, u brdskim poljima je prijatnije, tamo je jutarnja temperatura ispod 20 stepeni. Građani bi trebalo da puste blagu promaju, a da organizam ohlade vodom jer ako je organizmu pretoplo, ne može da zaspi.

Glas javnosti/K04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR