Glas Javnosti

FRANCUZI NISU VEROVALI DA SRBIN PRAVI TAKAV BAGET: Za Miroslava čista desetka, upoznajte najboljeg pekara u našoj zemlji

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ima 36 godina, ali i 20 godina radnog staža, ustaje sa prvim petlovima, i mesi takav baget da Francuzi, ne veruju da je njihov nacionalni simbol delo jednog Srbina. Miroslav Bojić, pekar iz Priboja ocenjen je čistom desetkom od strane najboljih majstora kuhinje. Početak nije,kako priča, bio lak.

- Čim sam završio školu za pekara, počeo sam da radim. Prve tri godine sam učio zanat, a posle sam počeo sam kod sebe da radim. Celu dan i celu noć sam radio, bilo je mnogo teško, firma se stalno širila i sad smo broj jedan u gradu. - kaže Miroslav pekar sa Lima.

Njegov talenat, rad i zalaganje, nisu ostali neprimećeni ni na takmičenjima. Naime, Miroslav je na takmičenju pekara u Beogradu odneo prvo mesto, i nosi laskavu titulu Najboljeg pekara Srbije, a pored nagrade koja ga je kvalifikovala za takmičenje u Francuskoj, dobio je i pohvale iz zemlje bageta, sireva i vina.

- Izvukao sam francuski hleb baget da pravim i napravio sam ga za čistu desstku. Bili su tu ljudi iz Francuske, koji su to ocenjivali i prepoznali su ga kao baš pravi njihov hleb, kao da sam njihov građanin. Bili su oduševljeni, nisu mogli da veruju da mi u Srbjij možemo da napravimo nešto, slično kao oni - rekao je on.

Na takmičenju u Parizu odlučio je da našu zemlju predstavlja po njenim simbolima, ali doneo je odluku da Francuze upozna i s božurom, cvetom koji raste samo na Kosovu.

- Pravili smo gusle, pa Ustav, pa cveće božur koje raste na Kosovu. Pa smo malo pričali o našem cveću, o hrastu, odakle je sve to poteklo i kako smo odlučili da to radimo - naglašava Miroslav.

Proizvodni deo pekare danas je osavremenjen, na šta je MIroslav jako ponosan i ističe automazaciju pogona kao jednu od ključnih stvari uspeha

- Nekad samo za celu noć pravili 200 hlebova, a sada to proizvodimo za deset minuta. Kupili smo celu liniju, automatizovali smo liniju za hleb. Dok pite, kolače i peciva, radimo i dalje ručno, jer je specifično i ne možemo automatski. U zadnjih pola godine počeli smo i sami da proizvodimo kvasac - kaže ovaj vredni Pribojac.

Danas proizvidi vipe od 100 raličitih vrsta peciva, više od 10 vrsta pita, bureka, kolača 20 vrsta minimum. "Imamo sve, kao da smo Beogradska pekara", ističe Miroslav.

Pre pet godina pokrenuo je i svečanost lomljenja česnice za Božić. Velika česnica prečnika metar i dvadeset u sebi krije 36 zlatnika, koliko su MIroslav i njegovi prijatelji, stavili ove godine.

(Glas javnosti/TV 5 Užice)

Pratite nas na našoj Facebook , Instagram , Telegram , Tiktok , Jutjub stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR