Glas Javnosti

ISTORIJA BIDERMAJERA: Zašto su mlade počele da ga nose na venčanjima?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Moderna mlada ne može da zamisli venčanje bez lepog buketa. To je estetski deo vizuelnog sjaja ceremonije, ali je u prošlosti imao sasvim drugačiju, praktičniju ulogu.

To je više od ukrasa i njegova uloga je da bude deo imidža venčanja poseban detalj ceremonije. Obično se danas bidermajer uklapa sa venčanicom i drugim cvećem na venčanju i postaje pečat identiteta tog velikog dana.

Antičko doba

Praksa mlade da nosi buket cveća datira još iz antike. Stari Grci, Rimljani, pa čak i Egipćani nosili su mirisno bilje i začine da bi odagnali nesreću tokom venčanja.


Iako su cvetni venci koje su nosili i mlada i mladoženja i malo cveće iz starih vremena izbledelo u poređenju sa velikim buketima koje danas poznajemo, cveće je simboliziralo novi početak i donosilo nadu u plodnost, sreću i vernost.

Uobičajeni dodaci uključivali su kopar, koji se smatra afrodizijakom, ruzmarin koji predstavlja odanost, pšenicu za plodnost, bršljan za neraskidivu vezu i čičak, timijan i bosiljak za zaštitu.

Srednji vek

Još jedan ključni razlog zašto su mlade počele da nose bukete pre nekoliko vekova bio je miris cveća koji je prikrivao njihov telesni miris, pošto kupanje tada nije bilo tako uobičajeno.

Osim toga, miris smrti tokom epidemija kuge bio je nepodnošljiv, pa je buket potencijalno mogao da pomogne.

Ponekad su dodavani oštri dodaci kao što su beli luk i začini da bi se oterali zli duhovi i zaštitili od loše sreće ili prokletstva koje bi moglo da naškodi mladencima.

Ovo je bio i početak tradicije bacanja buketa. Dodirivanje mlade ili, još bolje, bežanje sa komadom njene venčanice smatralo se da donosi sreću i skoru sopstvenu prosidbu.


Zato je bacanje bidermajera izmišljeno kao strategija za bekstvo mlade, da bi se zadovoljili apetiti pomahnitalih mladih dam, a ona je sama prošla nepovređeno.

Elizabetansko doba

U elizabetanskoj eri, period povezan sa vladavinom britanske kraljice Elizabete I od 1558-1603, bidermajeri su počeli da dobijaju više dekorativnu namenu.

Mali buketi postali su nezaobilazni za mlade, pa su čak i buketi pravljeni da se poklanjaju gostima.

Moderne mlade su počele da nose komplementarno cveće u kosi, kao dodatak. Pre toga, mladesu nosile raspuštenu kosu, ponekad naglašenu malim cvetnim krunama, skromnim pretečama modernih cvetnih kruna.

Viktorijanski period

Tek u viktorijansko doba, doba vladavina kraljice Viktorije, od 1837. do 1901, nastao je svadbeni buket – bidermajer,  kakav danas poznajemo.

Simbolika cveća je bila izuzetno popularna u to vreme, a mlade su mogle da prenesu svoja romantična osećanja kroz svoje specifične izbore cveća.


Ta praksa je donekle izbledela, a savremeni parovi danas biraju cveće više na osnovu lepote i boje.

Današnje vreme

Pošto današnje mlade nisu toliko zabrinute za skrivanje loših mirisa ili zadržavanje zlih duhova, glavna svrha buketa je da bude lep dodatak i kruna na ostatak venčanog dekora.

Međutim, simbolika i značenje određenog cveća i dalje postoji, iako ne u meri  u kojoj je to bilo u viktorijansko doba.


Glas javnosti/ N01S

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR