Glas Javnosti

Kako su to naši stari uspeli da izdrže po cele dane na suncu?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Astrofizičarka Aleksandra Dragović je objasnila da ozonski omotač blokira veći deo UVA i UVB zračenja

Mlada astrofizičarka Aleksandra Dragović (25), koja je na doktorskim studijama na Kembridžu, izjavila je na svom tik-tok profilu da je sunce "smrtonosni laser" i objasnila o čemu se zapravo radi.

- Prošli put kada sam napravila video o tome kako je sunce smrtonosan laser i kako sunčanje šteti vašu kožu trajno, svi su bili u fazonu, naše baba i dede su radile na njivi, ceo dan i ništa im nije. Hajde da pričamo o dve stvari. Pod jedan, vaše bake i deke su imali ozonski omotač... - rekla je ona.

Astrofizičarka je objasnila da ozonski omotač blokira veći deo UVA i UVB zračenja.

- Sunce je bilo štetno i tada, ali je mnogo štetnije sada. Ali ako mi i dalje ne verujete da je zaštita od sunca bitna, pogledajte kožu ove bake u delovima gde je bila izložena suncu i delovima gde nije bila izložena suncu - rekla je ona i pokazala fotografiju žene kojoj je deo lica izboran, a onaj koji nije bio pod sunce izgleda mladalački.


- Delovi koji su bili pokriveni maromom i kosom itd. Ponovo, obratite pažnju na razliku. Ovu sliku je postavila Zlata, ovo je njen Instagram profil i ovo je zapravo njena baka i slika je uslikana kada je imala 96 godina. Sunce je smrtonosan laser! - zaključila je ona pokazujući vidne razlike.


Glas javnosti/D03S

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR