Glas Javnosti

LEKARI UPOZORAVAJU: Broj ovih pacijenata nikada veći

Društvo
Autor: Glas javnosti

Svakoga dana kao čest mehanizam povređivanja javlja se pad sa visine, kažu iz Hitne pomoći.

Nedavno je doktorka Hitne pomoći dr Danijela Jevtić apelovala na stanovništvo da "odmeri svoje mogućnosti" i da se ne penju po drveću ili na bilo koje visine u toku vrelih dana.

- Treba uzimati više puta manje obroke, ne jesti kasno, treba biti umeren i u piću i u izlaganju suncu, kao i u fizičkim naporima. U ovom periodu ima i mnogo padova sa drveta, uglavnom su to starije osobe koje ne umeju da odmere svoje mogućnosti i da se usaglase sa njima - izjavila je nedavno dr Danijela Jevtić.

I dr Ivana Stefanović iz Hitne pomoći istakla je jutros da je sve više povreda prilikom pada sa visine tokom ovih dana.

- Već danima u svakoj smeni kao mehanizam povređivanja imamo pad sa visine i to upravo jer je neko nameštao roletne ili sređivao terasu. I to bude u nekom periodu oko 12 kada i sunce najjače i kada je zaista jako vruće da čak i zdravoj osobi može da se desi da bude loše od direktnog dejstva sunca. Moguće je da dođe do mučnine i da čak i mala neopreznost dovede do pada sa visine. To stvarno može sve da se izbegne i da se sačeka neko malo hladnije vreme da se ti poslovi obave - kaže dr Stefanović.


Po vrućinama loše i zdravima i bolesnima

- Jako je važno da gde god da idete i bilo da ste u klimatizovanom ili ne, uvek treba da imate flašicu vode ili neko drugo bilo kakvo piće. Iscedite u vodu i limun ili pomorandžu i mandarinu, šta god da volite, a nije loše staviti i med u vodu, jer je srcu potreban šećer. Dobro je imati i nešto slatko ili slano, jer je jako važno da srce na raspolaganju ima te brze šećere. Dobro je imati i voće kod sebe, jedino što to nije praktično ako dugo putujete, kao čokoladica - savetuje dr Stefanović iz Hitne pomoći.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR