Više od 15.000 restorana, pabova, barova i kafića u Nemačkoj je u opasnosti od nelikvidnosti, prema podacima koje je kreditni biro Krif saopštio u četvrtak. U finansijskim problemima je 12,6% analiziranih ugostiteljskih objekata. U januaru 2020, pre pandemije, u opasnosti od bankrota bilo ih je 10,7%, odnosno 12.662.
Ugostitelji u Berlinu su posebno pogođeni. Prema Krifu, reč je o 16,5% objekata. Najmanji rizik od nelikvidnosti imaju ugostitelji u Bavarskoj i Porajnju-Falačkoj, na jugozapadu zemlje, gde je pogođeno 10,5% ugostiteljskih objekata.
Nemačko ugostiteljstvo se još nije oporavilo od pandemijske krize. U septembru ove godine promet je bio za 12,6% manji nego istog meseca 2019, naveo je u četvrtak Savezni zavod za statistiku. Čak i u poređenju sa septembrom prošle godine, promet je bio 0,2% manji.
Naročito jako su pogođeni barovi, čiji je promet pića za četiri godine opao za 34,5%. Restorani, gostionice i kafići su u istom periodu zabeležili pad od 8,1%.
Sa opadajućim prometom smanjuje se i broj zaposlenih. U septembru je bio 4% viši nego prethodne godine, ali 6,7% manji nego tokom 2019, pre krize.
Dok se bore da pronađu radnike, kojih od pandemije naročito manjka, ugostitelji retko mogu da ponude dobru zaradu. Tačno polovina zaposlenih u ugostiteljstvu je u oktobru 2022. radila za niske plate. U čitavoj privredi je udeo nisko plaćenih poslova bio čak 15,2%.
Zbog više kriza čiji se efekti prepliću, u gastronomiji je neko vreme na snazi umanjena stopa PDV-a od 7%. Međutim, tako će biti još do kraja godine. Od 2024. treba da se primenjuje redovna stopa od 19%.
U Krifu navode da to može da poveća broj bankrotiranih firmi.
- U narednoj godini, bankroti u ugostiteljskoj branši će nastaviti da rastu - rekao je Frank Šlajn, generalni direktor Krifa.
Glas javnosti/ B01S