Glas Javnosti

Na udaru DECA: Virus hara Srbijom, kreće temperaturom, pa dobijate ospice

Društvo
Autor: Glas javnosti

Obratite pažnju na ove simptome!

Od početka juna, u dečjim kolektivima pojavila se epidemija BRNU virusa, poznatog kao bolest usta, šaka i stopala ili "američki virus". Dr Ivana Begović Lazarević iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd istakla je malo poznatu činjenicu da su deca zarazna nekoliko dana i nakon što im prođu simptomi.

Trenutno u Srbiji vlada više virusnih i bakterijskih infekcija, čemu doprinose i oscilacije vremenskih prilika. Doktora Ivana Begović Lazarević naglašava da situacija, ipak, nije tako dramatična.

Objašnjava da je kada je reč o BRNU virusu, reč o tipu koksaki A virusa, odnosno enterovirusa koji se obično javlja kod dece.

- Nije strašna situacija, imamo odličnu komunikaciju sa predškolskim ustanovama. Na dnevnom nivou smo sa njima u komunikaciji. Od početka juna do sada su registrovane četiri epidemije u kojima je ukupno obolelo 26 dece. Znači, nije tako strašno. Imali smo jednu epidemiju tokom prethodnog meseca, u maju, gde je obolelo devetoro dece - kaže ona.

 

Prema rečima dr Ivane Begović Lazarević, kod bolesti usta, šaka i stopala, nakon inkubacionog perioda od 3 do 5 dana, dolazi do povišene telesne temperature, a zatim se javljaju gušobolja i promene u ustima nalik aftama. Nakon toga, pojavljuju se promene na šakama, stopalima i u prevojima u obliku sitnih mehurića koji pucaju i pretvaraju se u kraste.

- Zbog visoke temperature, zbog bola u guši, zbog tih promena na sluznici usne duplje, deca odbijaju hranu i tečnost, tako da tu treba biti jako obazriv da deca ne dehidriraju, jer ne unose tečnost, a i imaju visoku temperaturu - upozorava doktorka i dodaje da su deca zarana i nakon što prestanu svi ovi simptomi:

- Po prestanku simptoma, deca su zarazna nekoliko dana, tako da treba voditi računa jer se bolest prenosi i respiratornim kapljicama i tzv. orofekalno, znači prljavim rukama, jer se izlučuje i putem stolice i treba voditi računa, odnosno poštovati i ličnu i opštu higijenu u kolektivima.

Simptomi virusa BRNU

  • često odbijanje obroka
  • kod male dece se javlja i kašasta stolica
  • povišena telesna temperatura, do 38
  • povremena glavobolja
  • bol u grlu
  • inkubacija traje od tri do pet dana, drugog ili trećeg dana bolesti na šakama, stopalima i u ustima se javlja ospa koja liči na plikove



Glas javnosti/R01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR