Inače, treba je svakako uzimati s rezervom, jer je zasnovana na glasovima sa Taste Atlas platforme i u pitanju su jela koja imaju najslabije prosečne ocene – tako je, na primer, u top 10 ušla makovnjača, s ocenom 3,8 od mogućih 5 (što uopšte nije tako loše).
Omiljeno „sirotinjsko jelo“ koje stranci ne mogu da razumeju, ali za mnoge u Srbiji je taj suvi hleb osim mlekom natopljen toplinom doma.
Ko normalan može da stavi makovnjaču na ovu listu? Možda je njima previše maka, nama taman koliko treba da zamiriše cela kuća.
Jasno je da turisti beže od tog jakog mirisa škembića, ali kod nas se u ovo jelo kunu kao u najbolji lek posle burne noći.
Možda je malo teže naći pravo mesto da se proba dobra riblja čorba – ali oni koji su ga našli, ili možda učestvovali u pripremi kotlića uz reku, sogurno bi je svrstali u najbolja jela.
Masna i jaka, tradicionalno se priprema kad zahladni i treba nam energija za sve.
Srpska salata je ovde predstavljena kao „verzija šopske salate“, samo bez sira. Možda zato nije ostavila utisak.
Ni nama nije jasno odakle sad čorba od spanaća među srpskim jelima, ali zelena je i zdrava, možda nije fotogenična, ali miriše na domaću kuhinju i zdrav obrok.
Skromno jelo koje nas vraća u detinjstvo – samo stranci bi mogli da ih potcene.
Pihtije ili voliš ili ne voliš.
Možda nikad niste ni čuli za živu pljeskavicu, ali u pitanju je specijalitet koji se služi u restoranu „Kod Bore“ u Sedlarima kod Valjeva i ljudi specijalno dolaze da bi ga probali.
Glas javnosti /B09S