Glas Javnosti

'PETARDE I VATROMET ZA BOŽIĆ KORISTE SAMO NEKRŠTENI PRAVOSLAVCI': Puna im usta Svetog Save, a ne pričešćuju se!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Proslavljen je Božić uz mnogo hrane, dobrog raspoloženja, veselja, ali i pucanja. Petarde, vatromet i druga pirotehnika su obeležili božić za nama, a da to nema nikakve veze sa hrišćanskom tradicijom, objašnjava i verski analitičar Draško Đenović.

- Što se tiče petardi, pucnjava nema veze ni s hrišćanstvom, ni sa Isusom Hristom. Pravi vernici ne pucaju, to su uglavnom skorojevići koji na taj način produžavaju Novu godinu - smatra Đenović i podseća da su se u komunizmu petarde bacale samo u novogodišnjoj noći.

- Danas to za Božić rade uglavnom nekršteni pravoslavci, kojima su puna usta Svetog Save i pravoslavlja, a niti se pričešćuju, niti bilo šta imaju sa crkvenim životom. Vernici koji idu u crkvu, oni koji žive jevanđeljskim životom, znaju šta je suština Božića – obeležavanje rođenja Bogomladenca, jagnjeta božjeg, gospodina Isusa Hrista, spasitelja sveta - ističe Đenović.


Prema njegovim rečima, prikladan način obeležavanja ovog praznika je odlazak na liturgiju i prvi mrsni obrok nakon velikog posta – priprema se bogata praznična trpeza u kojoj se uživa u krugu porodice.

- Kod nas se uglavnom jede prasetina, mada ja nisam pristalica toga. Isus je ‘jagnje božje’, a ne ‘prase božje’. Osim toga, čini mi se nedostojnim, jer Isus kao Jevrejin nije smeo ni da se dotakne svinjetine - navodi naš sagovornik, dodajući da prejedanje ne dolazi u obzir ni tokom praznika. “Mi ne živimo da bismo jeli, već jedemo da bismo živeli”, podseća.

- Pravi hrišćani ne bi trebalo da mnogo konzumiraju alkohol, iako u Svetom pismu stoji da treba uzimati malo vina. Ali malo - podvlači Đenović, i ukazuje i na jedan božićni običaj koji se u međuvremenu izgubio.

- To je nekad bilo vreme darivanja, moja baka je dobijala poklone za Božić. Kasnije je Božić Bata postao Deda Mraz… - kaže on.

(Glas javnosti/Nova)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR