Glas Javnosti

POKOLJ TESLINE PORODICE

Društvo
Autor: Glas javnosti

Srećan ti rođendan, Nikola Tesla!!! Širom planete svi te slave i hvale, ali malo ko zna koju količinu bola si, zbog stradanja svojih srodnika, stoički nosio u sebi. I o tome niko ne sme da priča, ili tek onako pomalo, stidljivo, ali evo, ja ću.

Direktiva svetskih moćnika je da se ljudi Nikolom Teslom bave isključivo kao vanserijskim naučnikom. Narod Srbije, usled svakodnevne borbe za opstanak, opterećen sticanjem minimum prihoda za elementarni život, prosto nema vremena da se bavi nekim istorijskim činjenicama vezanim za Teslinu porodicu. Sa druge strane, ja u pauzi između suspenzija i gomile disciplinskih postupaka, imam i te kako vremana upravo za takve stvari. Ovom prilikom, na ovaj veliki dan, ja, pripadnik bezbednosnih snaga Srbije, Zdravko Rajević, diplomirani oficir policije, želim da vam razotkrijem istinu o jednom brutalnom, i nikad sankcionisanom zločinu...

Foto: Zdravko Rajević

ČISTOM SREĆOM, NIKOLA TESLA SE ZA VREME NDH Nezavisne države Hrvatske 1941-1945, NIJE ZADESIO U SVOJOJ RODNOJ KUĆI, JER BI NAJVEROVATNIJE ŽIVOT SKONČAO U NEKOJ OD OBLIŽNjIH JAMA, SA MALjEM U GLAVI, ZAJEDNO SA NEKIM OD SVOJIH 519 POBIJENIH SRODNIKA ZNANIM PO IMENU I PREZIMENU. KAD GOD KAŽETE NIKOLA TESLA, TREBA DA SE SETITE I GENOCIDA NAD SRBIMA, JER JE NjEGOVA PORODICA BRUTALNO ZBRISANA ZBOG PRAVOSLAVLjA I SRBOVANjA:

Drugog avgusta, na veliki srpski praznik Svetog proroka Ilije, 1941. godine hrvatske ustaše su pobacale u jamu, zaklale i spalile sve Srbe iz rodnog sela našeg najvećeg naučnika Nikole Tesle, Smiljana kod Gospića. Danas u Smiljanu, nema nijedne jedine žive srpske duše.U Smiljanu, Teslinom rodnom mestu i zaseocima do kojih su došli, ukupno na Ilindan Hrvati su ubili 506 Srba svih starosnih doba, od beba do staraca. Drugim rečima, Hrvati su ubili sve Srbe koje su tog dana zatekli u Smiljanu.
O tome postoji svedočenje Ante Antunovića od 6. juna 1952. u Okružnom sudu u Gospiću, koji je opisao tadašnji teški ritam zločina nad Srbima u Smiljanu, kada su na praznik Svetog Ilije, 2. avgusta 1941, Hrvati ubili, sve Srbe koji su se u Smiljanu i okolini zatekli - ukupno 506 stanovnika. U kasnijim danima u Smiljanu su ubili još 13 srpskih civila.

Ustaške koljače u Teslinom rodnom mestu predvodili su hrvatske ustaše Rudolf Ric (komandant logora Jadovno), Joso Adžija i Dragan Devčić.

Popis kaže da je 1941. godine u Teslinom rodnom mestu Smiljanu i okolnim zaseocima živela 621 osoba srpske nacionalnosti. Od tog broja njih 558 je ukupno ubijeno tokom rata od Hrvata na zverski način, a među njima je bilo 74 dece.

U poslednjem ratu tokom 90-ih, Hrvati su ubili još 20 Srba u Teslinom rodnom mestu, među kojima i 8 njih koji su preživeli razne hrvatske pokolje u Drugom svetskom ratu.

U Smiljanu sada svi Srbi počivaju pored Crkve Svetih Apostola Petra i Pavla, u kojoj je služio Teslin otac paroh Mitropolije sremsko-karlovačke Milutin i u čijem parohijskom domu (kog vidite na slici) se 1856. godine rodio Nikola Tesla.

Iza crkve Svetih Apostola Petra i Pavla u Smiljanu se vidi brdo Bogdanić, ispod kog izvire potok Vaganac, koji je nekada proticao ispod same Tesline rodne kuće i crkve. Iznad kuće je seosko pravoslavno groblje i tu se nalazi masovna grobnica iz 1941. godine u kojoj ispod drvenog Krsta počivaju posmrtni ostaci 519 smiljanskih Srba.
PORUKA ZA KRAJ OVE PRIČE I NARAVOUČENIJE SVIM SRBIMA BILA BI JAKO PROSTA: AKO ŽELIŠ MIR, PRIPREMAJ SE ZA RAT.

diplomirani oficir policije, predsednik Odbora za borbu protiv kriminala i korupcije NPSS, kapetan Rajević Zdravko

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR