Glas Javnosti

PROTEST UMETNIKA : Pare na konkursima daju se fantomskim organizacijama

Društvo
Autor: Glas javnosti

Predstavnici Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije protestuju ispred zgrade Ministarstva kulture tražeći pravovremeno raspisivanje konkursa iz oblasti kulture i ukazujući na zloupotrebu budžeta kroz protivpravno dodeljivanje sredstava kroz diskrecioni fond.

Oni već godinama apeluju na nužnost promene umetnika u društvu i kulturne politike. Luka Knežević Strika je rekao da je ovo treći po redu protestni forum. Nakon analize konkursa, utvrdili smo da se jako loše prakse nastavljaju, da se veliki iznosi dodeljuju fantomskim organizacijama čiji rad ne može da se nađe ni u medijima, čak i na društvenim mrežama, rekao je Strika.

Okupljeni građani blokirali su Vlajkovićevu ulicu stolicama, koje su postavili u krug i seli na njih.

Oni razgovaraju o problemima sa kojima se susreću kada je reč o projektima u oblasti kulture.

Docent Fakulteta umetnosti u Nišu Predrag Cvetičanin rekao da se ogroman deo sredstava od 2018. godine deli fantomskim organizacijama, koje niko ne zna, koje nisu registrovani u Agenciji za privredne registre, nemaju finasijske izveštaje za prethodnu godinu ili organizacijama koje imaju sve to, ali se ne bave kulturom, organizacijama koje su osnovane pred konkurs i organizacijama koje su u blokadi.

Prema njegovim rečima, od 2018. godine Ministarstvo kulture i Sekretarijat kulture Grada Beograda podržali su 336 takvih projekata u ukupnoj vrednosti od 220.390.000 dinara.

On je rekao da su detektovane „predatorske organizacije“, među kojima su se naročito istakle „Zillion films“ Lazara Ristovskog, koja je od 2018. godine na konkursima dobila 89 miliona dinara, kao i Beogradski festival igre Aje Jung, koji je u tom periodu na raznim konkursima dobio 88.770.000 dinara, kao i produkcija „Rasta international“ Emira Kusturice, kojoj je za dve godine samo od Ministarstva kulture dobila 36.600.000 dinara.

Glas javnosti/N01S

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR