Glas Javnosti

RIZNA RADOVIĆ PREŽIVELA JE 15 BUGARSKIH UBODA BAJONETOM: Srpska HEROINA danas je gotovo ZABORAVLJENA!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Rizna Radović bila je žena borac koja je preživela čak 15 uboda bugarskih bajoneta. Riznu Radović, saborci su nazvali Stojan Komita, jer se i ona poput Milunke Savić takođe borila sa oružjem na frontu. Danas je ova heriona nažalost gotovo poptuno zaboravljena.

Zbog svog junaštva odlikovao je lično maršal Franše d’Epere Francuskim ratnim krstom sa palmama i dve armijske pohvale zbog junaštva u Topličkom ustanku protiv bugarskih okupatora.

Da nije jedne narodne pesme o Stojanu Komiti, za nju niko više ne bi ni znao.

“Oj, Rizna, mlado momče,
zašto nam selo ostavi,
komitsko ruho obuče,
redenik teški navuče,
nazva se Stojan Komita,
s gorom se čarnom sastavi…”

wikipedia

Riznu su 1917. na putu za vodenicu prsrela i udarila dva bugarska vojnika. Ona se tada zaklela da je više niko nikada neće udariti. Priključila se četi Koste Vojinovića gde su je prozvali Stojan komita jer je bila izuzetno hrabra. Dugo se prepričavalo kada je jednim metkom ubila dvojicu Austrijanaca. Unapređena je u čin desetara.

Tokom jednog bugarskog napada Rizna biva pogođena rasprskavajućim metkom u nogu. Teško ranjena osam dana je provela u šumi samo sa jednom čuturicom vode kada je naišla bugarska patrola. Bez trunke milosti i vojničke časti bajonetima ubadaju već poluživo telo mlade žene.

-Uralaju i ubadaju bajonete u mene. Ne mogu krik da pustim jer mi je grlo sasušeno, petnaest puta su zarili bajonet u moje telo kada im je zapovednik naredio da prestanu. I da sam mogla ne bih jaukala, nisam htela da zverima pružim to zadovoljstvo, sećala se kasnije Rizna.

Bugari je polumrtvu ostavljaju u šumi a Rizna uspeva da delovima bluze podveže rane. Tek kasno uveče srpski vojnici je pronalaze i prebacuju u bugarsku bolnicu u Leskovcu.

wikipedia

Tamo su joj Bugari amputirali nogu do kolena i poslali u zatvor u Prokuplju gde je ostala nekoliko meseci.

Pred oslobođenje Rizna je sa štakama došla u Blace da dočeka srpsku oslobodilačku vojsku. Tu su je fotografisali i priča o srpskoj herioni obišla je ceo Balkan.

Maršal Franše  Depere odlikovao je Riznu Ratnim krstom sa palminim granama a bila je predložena i za Karađorđevu zvezdu koju nikada nije dobila.

wikipedia

Dobila je komad zemlje u Subotici gde je živela do smrti u osvit Drugog svetskog rata. 

Posle osolobođenja nove komunističke vlasti porušile su Riznin grob.

Rizna Radović-heriona koju ne smemo zaboraviti!

(Glas javnosti)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR