Glas Javnosti

SEOS: Iz Ministarstva vrše PRITISAK NA ZDRAVSTVENE RADNIKE zbog apela protiv štetnog rudarenja

Društvo
Autor: Glas javnosti

Posle objavljivanja liste potpisa zdravstvenih radnika iz Gornjeg Milanovca protiv štetnog rudarenja, počeli su pritisci iz Ministarstva zdravlja da se potpisi povuku, saopštili su iz Saveza ekoloških organizacija Srbije i Suvoborske grede, apelujući na ostale zdravstvene radnike da stanu u zaštitu svojih kolega, profesije i zdravlja ljudi.

Saopštenje SEOS-a i Suvoborske grede kao udruženja koje deluje na teritoriji opštine Gornji Milanovac prenosimo u celosti:

“Juče, nakon objavljivanja liste potpisa zdravstvenih radnika iz Gornjeg Milanovca protiv štetnog rudarenja koje bi, kako su naveli, ostavilo nesagledive posledice po život i zdravlje ljudi, započeli su pritisci iz Ministarstva zdravlja da se potpisi povuku.

Budući da je predsednik države najavio da će vlast formirati tim lekara koji će se izjasniti o rudarenju litijuma i bora u Srbiji, a nema nikakve sumnje kakav će biti stav tima koji vlast bude formirala, ovakav apel stotine medicinskih radnika poslednje je što bi zagovornicima rudarenja litijuma i bora u ovom trenutku odgovaralo.

Iako u apelu javnosti jasno stoji da ovo nije pitanje politike nego pitanje opstanka, Vlada Srbije u ovim časnim predstavnicima lekarskog poziva očigledno vidi prepreku za sprovođenje planova koju treba na neki način ukloniti, pa nije izostala ni brza reakcija: ućutkivanja, ucene, pretnje.

Mi zbog toga pozivamo sve zdravstvene radnike koji drže do svog poziva, do radne etike, do Hipokratove zakletve i do zdravlja stanovnika Srbije, da stanu rame uz rame sa svojim kolegama iz Gornjeg Milanovca, da se svojim znanjem, zvanjem i dostojanstvom usprotive uništavanju zdravlja i života ljudi u celoj zemlji i da ne dozvole da se na ovaj način tretira najplemenitija ljudska delatnost.

Molimo vas, stanite u zaštitu svojih kolega, svoje profesije i zaštitu zdravlja na koju ste se obavezali! Imate našu podršku!” – navodi se u saopštenju Saveza ekoloških organizacija Srbije – Znamo da ne damo i Ekološkog udruženja Suvoborska greda, koji su među organizatorima velikog ekološkog protesta koji je najavljen za subotu, 10. avgust u 19 sati na Terazijama u centru Beograda.

Glas javnosti

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR