Glas Javnosti

SINDIKAT METALACA POZVAO NA MASOVNI PROTEST U PONEDELJAK: Podrška štrajku radnika “Jure”

Društvo
Autor: Glas javnosti

Samostalni sindikat metalaca Srbije organizuje i prevoz iz Beograda do Leskovca.

Kako bi pružili podršku štrajku zaposlenih u leskovačkoj "Juri", koji traje bezmalo 3 nedelje, iz Samostalnog sindikata metalaca Srbije organizuju 1. jula javni skup ispred ove fabrike u Leskovcu i pozivaju i ostale sindikate, radnike i građane da im se pridruže. Kažu da će organizovati i autobuski prevoz iz Beograda i da očekuju da ovo bude masovni protest.

Deo radnika fabrike "Jura" u Leskovcu započeo je štrajk još 7. juna, ali pomaka u pregovorima sa poslodavcem nema, a iz štrajačkog odbora tvrde da se na zaposlene svakodnevno vrši pritisak.

Napominju da time što poslodavac odbija pregovore krši Zakon o štrajku, tako da su prinuđeni da nastave sa štrajkom, kao i da uvedu druge načine borbe kojim će poslodavcu, ali i javnosti, skrenuti pažnju na neodrživost uslova u kojima rade.


Kako bi pokazao solidarnost i podršku, Samostalni sindikat metalaca Srbije zakazao je javni skup ispred fabrike "Jura" u ponedeljak, 1. jula u 11:55.

– U ponedeljak 1. jula u 5 do 12 sati pozivamo sve sindikalne organizacije, sve grane u Savezu samostalnih sindikata i sve građane, naročito građane Leskovca, da se okupimo na jednom javnom skupu ispred kompanije Jura, da damo podršku štrajkačima - poručuje predsednik Samostalnog sindikata Zoran Marković.


Kaže da će Sindikat organizovati autobuse iz Beograda, a da je potrebno da im se zainteresovani radnici i građani jave kako bi obezbedili dovoljan broj mesta. Ovo je presudni trenutak gde treba da podržimo štrajkače, ističe Marković.

Zaposleni u "Juri" su štrajkovali u protekle tri nedelje zahtevajući od uprave poboljšanje sledećih uslova - povećanje plate za 20 odsto sa trenutne minimalne zarade, ukidanje kažnjeničke politike bonusa, povećanje toplog obroka sa 250 na 400 dinara i dodatnih 5 miliona dinara mesečno za održavanje higijene u toaletima na nivou cele firme.

Glas javnosti/Južne vesti

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR