Glas Javnosti

SIROMAŠNA OPŠTINA, A FUNKCIONERI TROŠE MILIONE U KAFANAMA: Evo kako se sprovode tenderi i šta su utvrdili revizori

Društvo
Autor: Glas javnosti

Dok su zarade u Žitorađi daleko ispod republičkog proseka i među najnižima u Srbiji, opštinski funkcioneri troše milione iz budžeta na gurmanluke u kafanama.

Sa tri konta iz budžeta opštine Žitorađa za kafanske usluge i ove godine nisu štedeli, pa je za reprezentaciju predsednika opštine, predsednika Skupštine i Opštinske uprave izdvojeno po 999.999 dinara, ukupno koji dinar manje od 3 miliona ili oko 25.000 evra. To znači da će svakog dana uključujući i vikend moći da potroše nešto preko 8.200 dinara ili skoro 70 evra za gurmanluke u dve kafane, od kojih je jedna -"Nišlijska mehana" u Nišu, a "Vasa i tata" u Žitorađi.

Prema ugovorima koji su potpisani, funkcioneri Opštinske uprave u Žitorađi će o trošku građana jesti i piti u "Nišlijskoj mehani", dok će predsednik opštine Ivan Stanojević i predsednik Skupštine Marko Milenković i ljudi bliski njima koristiti usluge kafane u svom mestu.


Nabavke su sprovedene bez primene Zakona o javnim nabavkama, pa su pozivi da dostave svoje ponude upućeni unapred određenim kafanama u Žitorađi i Nišu, a svaka nabavka je imala ponude od tri kafane, od kojih je izabrana "najpovoljnija". Nabavke su predviđene Planom nabavki za Opštinu Žitorađa, planirane su u budžetu i sve je u skladu sa zakonom - kratko su prokomentarisali u lokalnoj samoupravi.

Zanimljivo je da su za svaku nabavku ponude stizale istog dana i u razmaku od samo 20-ak minuta, a za dve odvojene nabavke u Žitorađi ponude su stizale od tri iste kafane.

Inače, ovo nije prvi put da se na kafanske račune troši ogroman novac, ne samo u Žitorađi, već i u Prokuplju, ali i ostalim opštinama u Topličkom okrugu.


Da su lokalni funkcioneri, posebno u Žitorađi, "slabi na kafanske gurmanluke", pokazuju podaci iz prethodnih godina o čemu su Južne vesti već pisale.

Tokom 2023, 2022. i 2021. godine, samo na kafanske usluge potrošeno je preko 40.000 evra novca svih poreskih obveznika.


Državna revizorska institucija je kontrolisala budžet Opštine Žitorađe 2018. i 2019. godine i tada je utvrđeno da je deo potrošenog novca građana bez zakonskih procedura isplaćen za troškove reprezentacije i ugostiteljskih usluga, gde je u kafanama i objektima u Žitorađi, Nišu, Beogradu, Prokuplju, Brusu, Brzeći, Sokobanji, Krnjevu i Orljanu potrošeno - preko 3,5 miliona dinara.

Za period koji je kontrolisala DRI, tada je ustanovljeno da je Opština Žitorađa nezakonito sklopila poslove vredne 85,52 miliona dinara, a neke od nepravilnosti su se odnosile na nepravilan obračun plata, dodataka i naknada, prihvatanja ugovora većeg od procenjene vrednosti javne nabavke, kao i za troškove reprezentacije.

Glas javnosti /Južne vesti

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR