Glas Javnosti

SRBIJO OVO SU LIČNIM PRIMEROM PRAVI HEROJI SRBIJE

Društvo
Autor: Glas javnosti

U Srbiji ima još oko 150 sumnjivih lokacija koje čekaju na iskopavanja a sumnja se da ima još sličnih velikih zaostalih ubojnih sredstava

Specijalostički tim za zaštitu od neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS) Sektora za vanredne situacije MUP iskopao je, identifikovao, transportovao i uništuo zaostalu pametnu avio bombu AGM-130A koja u sebi nosi 430 eksploziva i koja je zaostala iz NATO agresije.
Bomba se od 1999. godine nalazila na imanju R.B. iz Lunjića u okolini Priboja.


Foto: privatna arhiva
Nakon što je bomba otkopana potpukovnik Jovica Mihajlović i kapetan Dragan Žebeljan iz bombe su izvadili prednji upaljač bombe FMU 124 i tako je pripremili za transport na brdo iznad Priboja gde je bomba uz sve mere bezbednosti uništena konteolisanom eksplozijom.


Foto: privatna arhiva
U iskopavanju, identifikaciji, deaktivaciji, transportu i uništenju  učestvovali su Vodja tima Kosta Isailović sa kolegama Milanom Krstićem, Jovicom Mijajlovićem, Dragišom Nikolićem i Draganom Žebeljanom.


Foto: privatna arhiva
- Najrizičniji deo bio je vađenje upaljača nakon čega je bomba deaktivirana i kao takva je spremna za bezbedan transport i uništenje kontrolisanom eksplozijom - izjavio je kapetan Žebeljan, inače potpredsednik Sindikata policije Sloga.


Foto: privatna arhiva
- U Srbiji ima još oko 150 sumnjivih lokacija koje čekaju na iskopavanja a sumnja se da ima još sličnih velikih zaostalih ubojnih sredstava - ističe Žebeljan.
Članovi specijalističkog tima za zaštitu od NUS zahvaljuju se kolegama iz policije, Sektora za vanredne situacije, lokalnoj samoupravi i građanima Priboja na saradnji i razumevanju prilikom realizacije ove cetvorodnevne aktivnosti. Posebnu zahvalnost dugujemo gradjaninu Slavku Karadžiću iz Priboja koji je upravljao radnom mašinom koja je pomogla pri iskopavanju i transportu pronadjene bombe od jedne tone.
Ministra Ivicu Dačića i nadležne rukovodioce podsećaju da još uvek nisu zadužili službene pištolje i automatske puške koje je potrebno nabaviti radi njihove lične bezbednosti i zaštite gradjana imajući u vidu da skoro svakodnevno transportuju i rade sa opasnim vojnim eksplozivom koji može biti veoma opasno ukoliko dospe u ruke kriminalaca ili terorista. Takođe potrebno je obezbediti bolje uslove za rad zaposlenih, adekvatne obuke, stručnu literaturu i adekvatnu opremu za nastavak rada na veoma rizičnim poslovima.
Članovi specijalističkog tima za zaštitu od NUS su se prvi put susreli sa ovim modelom  bomba-rakete. O tehnickim karakteristikama modela informisali su se putem interneta i uz prethodno iskustvo u dektiviranju drugih modela bombi su bez adekvatnih originalnih ključeva i alata, improvizacijom i prirucnim sredstvima uspeli su da bezbedno odviju i izvuku prednji upaljač iz bombe i tako je učine bezopasnom za njih i po gradjane  koji su ziveli okolini mesta rada, ili na trasi transporta. 
Nakon uništenja bombe, na planini iznad Priboja ostao je kratar veličine spratna kuće pa se po tome može i zaključiti kakvu bi štetu bomba načinila stanovništvu da je eksplodirala u naselje om mestu u blizini ljudi.
O bombi

AGM-130 je bila motorna vođena raketa-bomba vazduh-zemlja koju su razvile Sjedinjene Američke Države. 

Razvijena je 1984. godine Osnovu ove rakete zapravo čini bomba MK-84 težine jedne tone sa 430kg eksploziva. 

Foto: privatna arhiva

Foto: privatna arhiva

Prvi put je ušao u rad 11. januara 1999. godine, a penzionisan je 2013. Proizvedena su 502 komada.

Ovu bombu-raketu nosili su avioni F-111 i F-15E. 

Sindikat policije Sloga


Glas javnosti/ Sindikat policije Sloga


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR