Glas Javnosti

Šta vama padne na pamet kada pomislite na Srbiju?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Šta vama padne na pamet kada pomislite na Srbiju? Ovo pitanje je početkom meseca na mreži Iks, a pored očekivanih odgovora koji se odnose na poznate, mahom sportske ličnosti sa ovih prostora ili hranu, ima i nekoliko zanimljivih, ali i onih „za nerviranje“.

Na profilu „World of Statistics“ postavljeno je jednostavno pitanje: „What comes to mind when you think of Serbia?“

U prvom odgovoru se pominje legendarni fudbaler Nemanja Vidić koji se, iako je već uveliko u penziji, pojavljuje u nekoliko objava.

Ubedljivo najzastupljeniji su, naravno, najbolji svetski teniser i za mnoge najbolji košarkaš na svetu, Novak Đoković i Nikola Jokić.




Mnoge korisnike Srbija prvo asocira na naše naučnike Nikolu Teslu i Mihajla Pupina, ali i uopšte na ličnosti iz prošlosti, kao što su Tito ili Milošević.

Mnoge asocijacije se odnose na karakter i izlged ljudi sa ovih prostora, kao i aktuelni društveno-politički ambijent, pa se može primetiti kako Srbija asocira na „lepe devojke“ i na pojam „inat“, ili da smo „zemlja hodajućih kontradiktornosti“.

Dobra hrana, ljubaznost, lepota Beograda, kao i čitave Srbije, asocijacije su koje se javljaju skoro kao po šablonu, kao i bogata istorija, kultura…

Često se mogu videti pljeskavice i rakija, a u jednoj objavi su uz Đokovića, Teslu i Jokića dodali i ajvar, dok u jednoj objavi jedno uz drugo stoje slava i magareći sir.



U negativnom smislu ljude Srbija asocira na rat i strahote koje rat nosi, kriminal, korupciju i „prokletu“ politiku…

Interesantno je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić, jedna od najzastupljenijih ličnosti na srpskoj javnoj sceni, nikog nije asocirao na zemlju kojoj je predsednik.

Naravno, ima i onih duhovitih poput komentara da neko „ne zna ni gde je Srbija“ ili pita „šta je to Srbija“, dok jednog korisnika naša zemlja podseća na njegov „izgubljeni novčanik“…


Glas javnosti /B09S  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR