Glas Javnosti

Tri slova koja niste primetili na pakovanjima proizvoda: To je znak da je roba kvalitetna!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Nikad više nismo bili izbombardovani informacijama da je skoro sve oko nas nezdravo i da moramo dobro paziti šta kupujemo – od hrane do proizvoda za ličnu higijenu, preko garderobe pa do svega onoga što koristimo u kuhinji, toaletu…

Baš zato u moru proizvoda je veliki i važan zadatak pronaći onaj pravi. Na primer, kada kupujete plastične prozivode, bitno je da budu BPA free.

Dakle da u sebi nemaju Bisfenol A, jedinjenje koje može biti potencijalno štetno po razne organe. Pored toga, kada kupujete ubrus koji dolazi u dodir sa namirnicama i kuhinjskim površinama, važno je da birate onaj koji na pakovanju ima utisnuta tri slova – IFS. Reč je o internacionalnom sertifikatu koji dobijaju proizvođači koji imaju kontrolisanu proizvodnju. A šta to znači? International food standard (IFS) je sertifikat koji garantuje da proizvod sme biti u dodiru sa hranom.

Veoma je važan, jer da bi on uopšte bio ispunjen, moraju biti kontrolisani svi tokovi proizvodnje – od prvog do poslednjeg. Proizvođač, dakle, mora da ispuni pregršt zahteva prilikom stvaranja svog proizvoda, da bi zadovoljio taj standard. 


Na društvenim mrežama osvanuo je trend praćenja deklaracija na ubrusima, ali i sličnim proizvodima, a razlog je epidemija malih proizvođača koji proizvode u garažama i na sličnim lokacijama, a za njihove proizvode se ne može garantovati da su zadovoljili čak i osnovne standarde higijene prilikom proizvodnje.

U Srbiji ovaj sertifikat na svojim pakovanjima ima istaknut Perfex – što znači da svaki njegov proizvod može biti u dodiru sa hranom. To zapravo govori da u toalet-papir možete umotati zalogaje i da će oni biti savršeno higijenski očuvani, da neće biti u kontaktu ni sa kakvim hemikalijama! A danas smo hemikalijama izloženi više nego ikad – sve one koje su stvarane za potrebe industrije, odjednom su postale naši neprijatelji – ima ih svuda, teško se izlučuju iz organizma, pa tako ometaju rad žlezda itd.

Zato je od surove važnosti da proizvodi koje koristimo nemaju po sebi hemikalije, da znamo šta koristimo, da znamo čime dodirujemo svoje najintimnije delove tela…

Upravo su ta tri slova na pakovanju – IFS – ono što razlikuje pravi kvalitet i poverenje od neproverenog kvaliteta.

Glas javnosti /F04S 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR