Glas Javnosti

U IME NARODA! – Okupljeni građani traže odgovore od Ustavnog suda, NEĆE RUDNIKE!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ispred Ustavnog suda u centru Beograda u toku je skup koji su inicirali iz Saveza ekoloških organizacija Srbije i udruženja „Ne damo Jadar“ zbog najave da bi ovaj sud mogao da proglasi neustavnom odluku Vlade Srbije o stavljanju van snage uredbe koja se odnosi na Prostorni plan područja posebne namene za realizaciju projekta Jadar.

Okupljeni građani nose brojne transparente sa porukama protiv rudnika i pištaljkama i trubljenjem iskazuju protest protiv najava o mogućem oživljavanju projekta Jadar, što bi značilo otvaranje rudnika litijuma kompanije Rio Tinto, odnosno Rio Sava, u dolini Jadra, čemu se oni oštro protive, ukazujući na, kako upozoravaju katastrofalne ekološke posledice rudnika po životnu sredinu i zdravlje ljudi, ne samo u dolini Jadra, već i u ostatku Srbije, i šire.     

Predstavnici ekoloških udruženja predali su zahtev Ustavnom sudu kojim, kako su objasnili, traže informaciju o tome da li je kompanija Rio Tinto podnela inicijativu za ocenu ustavnosti pomenute odluke Vlade Srbije, i očekuju da odgovor dobiju što pre, ukoliko postoji dobra volja suda. Kako je rečeno, ovo nije jedini zahtev koji su meštani ugroženih područja uputili Ustavnom sudu, jer ih je bilo i ranije.


Foto: Glas javnosti

Očekujemo da sud zaista sudi U IME NARODA, naglašeno je na skupu.

Skupu prisustvuju i pojedini narodni poslanici, a tu je i glumica Svetlana Ceca Bojković.  

Zbog protesta zatvoren je za saobraćaj u oba pravca kolovoz na početku Bulevara kralja Aleksandra, od Kneza Miloša i Takovske do Resavske ulice.

Glas javnosti

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR