Udruženje hotelijera i restoratera Srbije HORES predložiće Vladi Srbije i resornim ministarstvima smanjenje stope PDV-a na hranu u hotelima i restoranima s dosadašnjih 20 na 10%.
Time bi se Srbija pridružila grupi od više od 20 evropskih zemalja koje već imaju redukovanu poresku stopu na ove usluge. Na ovaj način bi se sektor s najvećim razvojnim potencijalom u državi doveo u konkurentniji položaj, čime bi se, kažu u ovom udruženju, obezbedio dalji ekonomski rast, ne samo turizma i ugostiteljstva već i povezanih delatnosti.
– Ova inicijativa je pokrenuta još pre deceniju, ali i dalje insistiramo na tome da se uslovi za ovaj sektor promene. Zato ćemo još jednom zatražiti izmenu Zakona o porezu na dodatu vrednost. Pitanje poreskog tretmana služenja hrane u ugostiteljskim objektima nije, dakle, novo, ali smatramo da je važno da se što pre reši. Smatramo da bi smanjenjem poreza na hranu koja se priprema i služi u ugostiteljskim objektima poput hotela i restorana, u određenoj meri smanjile cene ugostiteljskih usluga u Srbiji, što bi dovelo do povećanja broja gostiju, a samim ti i do otvaranja novih radnih mesta – kaže Georgi Genov, direktor udruženja HORES.
Iako se ova inicijativa na prvi pogled čini kao usmerena na eventualno ostvarivanje dodatne dobiti ugostiteljskog sektora, u udruženju kažu da to nije tačno. Oni korist vide u sigurnom povećanju broja gostiju, pa samim tim i povećanju prometa.
– Ovakva tehnika privlačenja turista i posredno povećanje fiskalnih prihoda nastalih zbog smanjenja poreza u ugostiteljstvu pribegle su već mnoge zemlje kako bi svoju turističku ponudu učinile što primamljivijom i samim tim povećale svoje prihode i razvijale druge grane privrede. Smanjenjem poreske stope značajno bi se destimulisali pokušaji pojedinih nesavesnih preduzetnika da izbegavaju plaćanje PDV-a u ugostiteljskim objektima, pošto bi stopa poreza od 10% činila neisplativim rizik od kažnjavanja i zatvaranja objekata – objašnjava Genov.
HORES smatra da bi se smanjenjem poreske stope značajno povećao obuhvat naplate poreza, a veruju da bi došlo i do značajnog rasterećenja poreskih inspekcija. Oni naglašavaju da se strogo protive sivoj ekonomiji i da znaju da i dalje trećina ugostiteljskih objekata posluje u sivoj zoni.
Evropa decenijama predstavlja najpoželjniju turističku destinaciju, ali se prema nekim pokazateljima njeno tržišno učešće smanjuje. Zbog negativnih tendencija krovno udruženje – HOTREK u "Izveštaju o koristima niske stope PDV-a za stvaranje novih radnih mesta i konkurentnost u Evropskoj uniji" više puta je upozorilo da je primerena poreska politika ključni faktor jačanja konkurentnosti turizma u EU.
– Kada je reč o Srbiji sektor smeštaja i hrane praktično je nerazdvojiv i predstavlja ključni pokretač našeg turizma. U mnogobrojnim studijama u kojima se analizira turistička konkurentnost, sugeriše se i na redukovani PDV, tako da u zemljama EU, čak 22 članice primenjuju drugačiju stopu PDV-a na ugostiteljske usluge, hrane i pića – objašnjava Genov.
Iz njihove prakse se vidi da je smanjenje PDV-a, dovelo s jedne strane do smanjenje priliva sredstava zbog smanjene stope poreza, ali je s druge povećan priliv po osnovu povećanja prihoda, od poreza na dobit hotela i restorana, poreza i doprinosa na plate i od ubiranja PDV-a u novootvorenim objektima, povećanja prihoda, rasta investicija, lične potrošnje i izvoza. Jedno evropsko istraživanje sprovedeno na deset zemalja pokazalo je da ovakva mera u turizmu i ugostiteljstvu ima pozitivne uticaje na celokupnu privredu. Na primer, pokazalo se da smanjenje poreskog opterećenja u turizmu i ugostiteljstvu generiše stopu rasta BDP-a između 0,2 i 0,6 procentnih poena, kao i da je korist od smanjenog poreskog opterećenja turizma i ugostiteljstva veća od troškova izgubljenih prihoda u budžetu. Naše ugostitelje i hotelijere brine i mogućnost da bi turisti mogli da počnu da biraju povoljnije konkurentske destinacije. Čak se i stopa PDV-a od 10% se smatra nedovoljno konkurentnom, jer mnoge zemlje imaju i nižu stopu poreza. I u samoj Strategiji razvoja turizma Srbije do 2025. godine ocenjeno je da je fiskalno opterećenje turističkog sektora veće nego u zemljama našeg okruženja.
Prema istraživanju HOTREK-a, sve zemlje koje su smanjile PDV-a na hranu u hotelima i restoranima su zabeležile značajne uspehe. Na primer, Irska je PDV sa 13,5 smanjila na 9% i u narednih pet godina otvorila je 56.000 novih radnih mesta. Švedska je PDV na ugostiteljstvo sa 25% snizila na 12%, što je dovelo do rasta zarada i broja zaposlenih za 10% u naredne dve godine. U Francuskoj ovaj porez sada iznosi sedam odsto, a bio je 19,6, kao i u Nemačkoj, koja je posle smanjenja stope otvorila za 20% više novih radnih mesta u prvih pet godina. Međutim, ona je vratila PDV na raniji nivo zbog čega brojni restorani iz revolta i teških uslova poslovanja zatvorili objekte ili skratili radno vreme. Najniži PDV na ove usluge je u Mađarskoj i iznosi pet odsto, a bio je neverovatnih 27%.