Glas Javnosti

UN proglasile RUDNIK najzdravijim MESTOM na svetu a MINISTARSTVO sada odobrilo ISPITIVANJA na 84 kilometra kvadratna!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ministarstvo rudarstva i energetike dalo je istražna prava firmi „Dunav minerals“ iz Beograda da na planini Rudnik vrši ispitivanja. Dozvola važi za 84 kvadratna kilometra i zahvata opštine Ljig, Topolu i Gornji Milanovac, piše portal ucentar.rs.

– Zanimljivo je da je ova firma prijavljena na adresi Kralja Milana do same zgrade ministarstva koje je dalo dozvolu. U samoj Topoli dozvolom su obuhvaćena sela Jarmenovci i Vojkovac što podrazumeva i Jarmenovačku reku koja pitkom vodom snabdeva veći deo opštine Topola. To su jedina izvorišta vode – kaže Dragan Jovanović, lider Bolje Srbije koji je prvi objavio ugovore ministarstva i pomenute firme.

U ovom delu Šumadije zbog odluke vlada pravi muk, prenosi portal ucentar.rs! I to onaj kojeg se plašio i Knjaz Miloš.

Pre desetak godina meštani i gorštaci sprečili su slično istraživanje. Umalo – nije pala krv!

– Neka ide Zorana u Bosnu pa tamo neka kopa po dedovini. Neće se ovako završiti – priča nam starina, jer se, kaže, narod ovde polako organizuje.

Ćuti i organizuje… Lovačke sekcije, udruženja domaćina ali i privrednici u „srpskoj Toskani“ gde poslednjih godina niču vinogradi i ozbiljne vinarije… Meštani se povukli u sebe, gledaju u zasade šljiva, višanja, malinjake…

– Pa ovde su našli da kopaju rudnike?! UN su još 1964. godine projektom merenja ozona ustanovile da je ovo zapravo najzdravije mesto za život na svetu! Na osnovu toga UN proglašava Jarmenovce za ogledno dobro, studija o tome postoji u SANU na odeljenju tehničkih nauka. Hotel u Jarmenovcima su finansirale UN kao i fabriku za preradu voća i povrća, priča nam Zoran iz Jarmenovaca kod Topole.

Ovde postoji i odmaralište za decu sa respiratornim tegobama. Odmaralište je završilo u nesrećnoj privatizaciji. Hotel su jedno vreme koristile izbeglice i on je prešao u vlasništvo Komesarijata.

- Ponavljam, najzdravije mesto na svetu! Ta prava za ispitivanja su veoma široka, podrazumevaju iskope desetina hiljada kubika zemlje. Tu dakle planiraju da kopaju obojene metale; olovo, cink, zlato, nikl… Potpuno uništenje prirode. Potpuno i zauvek. Zavod za zaštitu prirode 2014.godine izdao je dokument na osnovu koga je ovo područje proglašeno područjem posebne zaštite. Taj isti zavod danas daje istražnu dozvolu da se praktično sve uništi. Dozvolu je dobila firma koja je ćerka firma neke holandske firme iza koje, na kraju i na početku stoji Rio Tinto. Inače nije logično da firma sa 200 evra početnog kapitala dobije da radi posao vredan preko 100 miliona evra. Mi ćemo ovo da stopiramo, kako znamo i umemo. Naravno, ne prihvatamo polovična i kratkoročna rešenja. Ovo mora da se zaustavi trajno. U tom smislu očekujem i pomoć ministarke Zorane Mihajlović sa kojom imamo sastanak u utorak – kaže Jovanović koji je sada većnik u SO Topola.

Inače, varošica Rudnik postoji od pamtiveka.

Prvi pomen varošice je iz 1296.godine u nekim dubrovačkim knjigama. Nalazi se na nadmorskoj visini između 600 i 700 metara“, kaže Momčilo Paunović, meštanin varošice Rudnik.

Za vazdušnu banju Rudnik je proglašen 31. oktobra 1922.godine i između dva rata postaje ekskluzivno odmaralište gde imućni i poznati grade svoje vile. Od trideset vila ostale su samo četiri, a najpoznatija je kuća Jozefa Hermana.
- Po proglašenju vazdušne banje Rudnik, mnogi beogradski ugledni ljudi, političari, građevinski preduzetnici, apotekari i trgovci grade svoje vile na Rudniku. Pogodnost čini i to što je varošica od Beograda udaljena tek stotinak kilometara i što ljudi mogu da dolaze preko vikenda da se tu odmore. Pomenuti Jozef Herman bio je Nemac, folksdojčer iz Vojvodine, inače građevinski preduzimač,živeo je u Beogradu a vilu koja i danas postoji, sagradio je između dva rata. Ona je jedna od najlepših rudničkog vila - priča Paunović.

(Glas javnosti)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR