Glas Javnosti

Varao kupce vraćanjem kilometraže: Niko nije mogao da provali

Društvo
Autor: Glas javnosti

Štetu od hiljadu evra, prema optuženici, pretrpela je žena koja je 22. februara 2021. u salonu u Sesvetama kupila Hyundai I20.

Vlasnik auto-salona iz Sesveta optužen je za prevaru kupaca – prodavao im je vozila na kojima je skinuo kilometražu i tako ih oštetio za hiljade evra.

Optužnicom je obuhvaćeno ono što je, prema tvrdnjama tužilaštva, radio između decembra 2020. i novembra 2021. godine. Želja mu je, navodi tužilaštvo, bila da pribavi korist na prodaji automobila uvezenih iz inostranstva kojima je vratio kilometražu. U tom periodu uvezao ih je 12, te ubrzo preprodao.

Kako je otkrivena prevara?

Ispostavilo se da je kod carinjenja i plaćanja poreza na motorna vozila u dokumentaciju upisivao stvarnu kilometražu. Kasnije je u svom auto-salonu uz pomoć prenosnog računara smanjivao stvarnu kilometražu, rekonstruirali su istražitelji.

U stanici za tehnički pregled nisu ništa posumnjali. Vlasnik je, naime, obavljao homologaciju i tehnički pregled vozila na osnovu te krivotvorene kilometraže, a ovlašteni službenici nisu dodatno ništa proveravali već su podatke što im ih je dao upisivali u tehničke listove.

Automobile je prodavao preko internetskih oglasnika. Kupci koji su došli u njegov salon takođe nisu ništa slutili, no tokom istrage neki od njih svedočili su o problemima koje su imali s vozilima.

Skidao do 50 hiljada kilometara

Jedan kupac kupio je početkom februara Peugeot 208, čiji je stvarni broj kilometara upisan u Poreznoj prijavi za obračun i plaćanje nekoliko dana ranije bio 171.032. No, nakon što ga je optuženi trgovac vozilima prepravio u ugovoru je bilo napisano 123.260 kilometara. Procenjuje se da je ovaj kupac oštećen za oko dve hiljade eura.


Štetu od hiljadu evra, prema optužnici, pretrpela ježena koja je 22. februara 2021. u salonu u Sesvetama kupila Hyundai I20. Taj je automobil prema prijavi poreza imao 174.990 kilometara, no prodavac ih je skinuo na 138.332.

Uglavnom je skidao 30 do 50 hiljada kilometara, a kupci su oštećeni za hiljadu do 5.000 evra.

Iskaz prevarenog kupca

“Naišao sam na oglas za prodaju vozila Peugeot 308 za cenu od 8.500 evra u salonu iz Sesveta. Odmah sam sutradan otišao i pregledao auto, te dogovorio s vlasnikom da uplatim kupoprodajnu cenu. To sam i učinio. Auto sam preregistrovao u martu 2022. godine. Tada sam od strane policije saznao da je na automobilu skinuta kilometraža. Bilo je skinuto oko 32.000 kilometara, a odmah sam imao i kvar na motoru. Morao sam to platiti 11.000 kuna. Smatram da je moja kompanija na koju sam kupio ovaj automobil oštećena za 68.000 kuna”, izjavio je jedan od oštećenih kupaca u svom iskazu.

Tužiteljstvo traži od suda traži da trgovca automobilima kazni zbog prevare i izrekne mu uslovnu zatvorsku kaznu.


Glas javnosti/B06S

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR