Glas Javnosti

Čelik nikada jeftiniji

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Važan građevinski materijal na najjeftinijem nivou u poslednjih osam godina

Cene fjučersa čelične armature su u avgustu pale na 2.185 kineskih juana, odnosno na približno 539 evra po toni, što je najniži nivo za skoro osam godina usled sve slabije potražnje u Kini.

Kako se navodi, indeks menadžera nabavke u kineskom građevinarstvu je u julu pao na najniži nivo za godinu dana pošto sporiji rast kineske privrede utiče na potražnju za izgradnjom stambenih objekata za koje je neophodna čelična armatura.

Zbog relativno slabih prognoza rasta Kine ali i geopolitičkih tenzija sa Zapadom, strani ulagači su povukli skoro 15 milijardi dolara investicija iz te zemlje u tromesečnom periodu između aprila i juna, objavila je nedavno kineska Državna administracija za devizne poslove.


Kako se dodaje, vrednost stranih investicija u Kinu je u prvih šest meseci 2024. pala za oko pet milijardi dolara. Strane investicije u Kinu su u 2021. dostigle rekordne 344 milijarde dolara, ali postepeno se smanjuju od tada.
Međunarodni monetarni fond (MMF) je u svojoj julskoj prognozi naveo da će kineska ekonomija porasti za pet odsto u 2024. i usporiti na 4,5 odsto sledeće godine.



Glas javnosti/D03S

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR