Glas Javnosti

CENA ŽITARICA U SRBIJI ĆE PORASTI : Evo šta to znači za građane!

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Kada su žitarice skupe, uzročno posledično, imali smo prilike već da vidimo, sve poskupi. Hleb, mleko, jaja, meso, brašno.

Zona iz koje treba da se izvozi žito je veoma složena jer je okružena vojnim snagama, a Rusija na neki način kontroliše to područje. Zapravo se traži model da se napravi izuzetak u vojnom sukobu, da i jedna i druga strana ostvare svoje interese što se tiče žita. Trenutno je blokiralo 32 miliona tona žita. Obe strane iznose svoje argumente, ali je činjenica da je nekoliko puta produžavan sporazum i da nema političke volje da se odvija na skladan način. Obe strane pokušavaju da uslove drugu stranu. Vojni sukobi su nastavak političkih sukoba, a sada se ti sukobi odražavaju na ekonomiju, to je kompleksnost sveta u kojem živimo.


U suštini, cena će skočiti za 10-15 odsto, rekao bih da su dva faktora važna. Jedan je objektivni faktor najprostijeg zakona ekonomije ponude i potražnje, ako je manje nečega na tržištu biće mu veća cena. Drugi faktor je impulsivnost, neizvesnost nekih situacija i to je taj psihološki faktor koji nije samo u žitu kaže stručnjak za strateški menadžment prof.dr Mihajlo Rabrenović

Glas javnosti/K04S

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR