Glas Javnosti

Cene biljnih ulja ponovo rastu

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) objavila je da je referentna vrednost svetskih cena prehrambenih proizvoda ostala nepromenjena u junu, s obzirom na to da je povećanje međunarodnih kotacija za biljna ulja, šećer i mlečne proizvode nadoknadilo smanjenje cena žitarica.

Indeks cena hrane FAO, koji prati mesečne promene međunarodnih cena prehrambenih proizvoda kojima se globalno trguje, u junu je u proseku iznosio 120,6 poena, što je za 2,5% niže od vrednosti iz juna 2023. godine i za 24,8% niže od maksimuma iz marta 2022. godine. Indeks cena žitarica je pao za 3% u junu u odnosu na maj, sa smanjenjem kotacija za industrijsko bilje, pšenicu i pirinač. Ova promena je delimično podstaknuta poboljšanim izgledima za proizvodnju u glavnim zemljama izvoznicama.
Indeks cena biljnih ulja porastao je za 3,1% u odnosu na maj, a podstaknut je porastom globalne uvozne potražnje iz sektora bio-goriva u Americi za sojinim i suncokretovim uljem.

Nakon tri uzastopna mesečna pada, indeks cena šećera FAO je porastao za 1,9% u odnosu na maj, zbog zabrinutosti povodom uticaja nepovoljnih vremenskih uslova i monsuna na proizvodnju u Brazilu i Indiji.
Indeks cena mlečnih proizvoda porastao je za 1,2 procenta, a međunarodne kotacije putera su dostigle dvogodišnji maksimum zbog povećane globalne tražnje za kratkoročnim isporukama usled snažne maloprodaje, sezonskog pada isporuka mleka u zapadnoj Evropi i niskih zaliha u Okeaniji. Indeks cena mesa bio je gotovo nepromenjen u junu, pošto su neznatna povećanja cena ovčijeg, svinjskog i goveđeg mesa skoro nadoknadile pad međunarodnih cena živinskog mesa.


Glas javnosti/ P02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR