Tokom predhodne nedelje i danas, veliki broj Roma organizovano autobusima otišli su put Zapadne Srbije na branje malina, gde je prestonica „srpskog crvenog zlata“.
Romska naselja su poluprazna, u kućama su ostali stariji članovi domaćinsva sa decom.
“Romi, berači malina mahom u berbu idu porodično, po dvoje i više njih. Kako smo saznali dnevnica ove godine se kreće se od 5 000 dina pa naviše, ili plaćanje dogovoru, što znači da dnevnica zavisi od učinka berača”, piše Rominfomedia.
Za berače malina obezbeđen je smeštaj i ishrana. Posla za berače malina ima i više od dva meseca.
Posao berača malina je težak i mukotrpan posao, jer po ceo dan su na suncu i na velikih dnevnim temperaturama. Berba malina počinje rano ujutru, pa već od 4 ili 5 sati berači su u malinjaku. Tu dobijaju plastičnu kanticu koju vežu oko struka i berba može da počne. Tokom celog dana su na nogama, a pauze za doručak-ručak određuju sami.
Veoma je bitno da uvek imate flašice sa vodom i da stalno unosite tečnost kako ne bi dehidrirali, a takođe morate se zaštiti od sunca, pa tako berači često na sebi imaju tanku belu odevnu odeću a glave pokrivaju belim majcama ili stavljaju lagane letnje šešire i kačkete. Preporučljivio je da se berači malina zaštite od opekotina zbog izloženosti na suncu, tako da je dobro da celo telo premažu nekim mlekom, uljem ili spreje sa zaštitnim faktorom za zaštitu od opekotina koje se mogu dobiti ako ste previše izloženi suncu.
Romi berači malina koji tokom godine odlaze i na druge sezonske poslove su naviknuti da rade u ekstremnuim vremenskim uslovima, tako da se oni dobro pripreme za branje malina.
Veoma često posle završenog dana,uveče kada stignu u kolektivni smeštaj, imaju nekoliko sati za tuširanje, večeru i neizostavno druženje. Često se druže u grupama, pesma i igra su neizostavni deo njihovog druženja.
Po povratku sa berbe sav novac koji su zaradili ulože u pokućanstvo i pripremu za zimu, kupuju se drva za ogrev i zimnica, ali prave se i veselja.
Pauze za odmor su veoma kratke jer se berači prebacuju na druge sezonske poslove, a najčešće odlaze na berbu grožđa u Crnu Goru.
Agroinfo.rs/Rešetka