Glas Javnosti

Dolar jači prema evru: Evo šta sleduje

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Kurs dolara prema evru prošle nedelje je porastao, nakon što je Evropska centralna banka smanjila kamatne stope, ali taj je rast bio minimalan jer se očekuje da će i američka centralna banka sledeće nedelje smanjiti kamate.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke prema šest najvažnijih svetskih valuta, prošle nedelje je oslabio 0.1 posto, na 101.11 poena.

Pritom je kurs dolara prema evru ojačao 0.1 posto, pa je cena evra skliznula na 1.1075 dolara. Ali, američka je valuta oslabila prema prema japanskom jenu, za 1 posto, pa je njen Kurs potonuo na 140.85 jena.

Evropska centralna banka smanjila je u četvrtak, drugi put ove godine, ključne kamatne stope za 0.25 postotnih poena kako bi podstaknula rast ekonomije evrozone.

Tako će kamatna stopa za refinansiranje banaka ubuduće iznositi 3.65 posto, a kamata na prekonoćne depozite banaka 3.5 posto. Za prekonoćne pozajmice komercijalne banke plaćaće kamatu od 3.9 posto.

Evro blago oslabio prema dolaru, ali očekuje se i reakcija američke centralne banke

Zbog toga je evro oslabio prema američkoj valuti, ali blago. Očekuje se, naime, da će sledeće i američka centralna banka, nakon višegodišnjeg vođenja monetarne politike, smanjiti kamate.


U fokusu ulagača bili su prošle nedelje izveštaj o inflaciji u SAD-u, koja bi mogla uticati na odluku čelnika američke centralne banke o kamatama na sednici sledeće nedelje.

Izveštaj o potrošačkim i proizvođačkim cenama u avgustu pokazala su da inflacija slabi sporije nego što se očekivalo. Ali, ti izveštaji nisu promenili uverenje ulagača da će Fed sledeće srede smanjiti kamatne stope.

Pitanje je samo hoće li rez iznositi 0.25 postotnih poena, što je izglednije, ili 0,50 postotnih poena. I dok je prema evru blago ojačao, dolar je prema japanskom jenu oštro pao.

Japanska je valuta u jednom trenutku dosegla prema dolaru najvišu vrednost u devet meseci jer je zbog povišene inflacije u Japanu moguće da će tamošnja centralna banka uskoro dodatno zaoštriti monetarnu politiku.



Glas javnosti//B06S

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR