Glas Javnosti

DOŠLI NA RED I ONI: Od februara VEĆE PENZIJE za sve PENZIONERE

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Prema saopštenju Ministra finansija Siniše Malog, od ovog meseca će sve kategorije penzionera imati povećanje penzija koje neće uticati na finansijsku stabilnost države.

On je izjavio danas da će od februara stizati prvi čekovi sa uvećanim penzijama za oko 1,7 miliona penzionera. Podsetio je da su od početka godine povećani i minimalna cena rada i plate u javnom sektoru, i podvukao da građani Srbije imaju puno razloga za optimizam.

Ističući koliko su sve to dobre vesti za Republiku Srbiju i njene građane, ministar finansija je naglasio da će penzioneri koji pripadaju grupi "samostalnih delatnosti" danas dobiti uvećane penzije, da će vojni penzioneri i poljoprivrednici dobiti uvećane penzije 5. februara, a ostali penzioneri 10. februara.

Kako je podsetio ministar finansija, od 1. januara 2021. godine predviđeno je povećanje penzija u skladu sa švajcarskom formulom za 5,9%.

- U poslednjih nekoliko godina, odnosno od 2014. godine, kada smo sprovodili fiskalnu konsolidaciju, penzije su porasle u proseku za oko 29%, uključujući i pomenuto povećanje koje je stupilo na snagu 1. januara - naveo je ministar finansija.

Sve ove mere, istakao je ministar, nisu i neće ugroziti stabilnost naših javnih finansija koje su u odličnom stanju, što govori i činjenica da je država spremna i sposobna da pomogne i privredu i građane sa novim paketom ekonomskih mera podrške koji će biti vredan oko 2,5 milijardi evra.

- Kao što vidite, imamo mnogo razloga za optimizam, na šta ukazuje i činjenica da smo na kraju januara imali suficit od 13,3 milijarde dinara, a da je planiran deficit od 13,4 milijarde dinara. Dakle, imamo oko 27 milijardi dinara više novca nego što smo planirali i možemo da budemo veoma zadovoljni", rekao je ministar Mali ističući da privreda funkcioniše i da je Srbija na odličnom ekonomskom putu - poručio je.

 

(Glas javnosti)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR