Glas Javnosti

Fond PIO godišnje gubi 300 miliona evra zbog plata „na ruke”

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Fond za penziono i invalidsko osiguranje (PIO) godišnje gubi više od 300 miliona evra izvornih prihoda zbog toga što deo poslodavaca ne uplaćuje doprinose na ukupnu zaradu već „na ruke“, na koje ne uplaćuje doprinose, rekao je predsednik Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije Jovan Tamburić.

On je za Politku naveo da se na taj način smanjuje i osnovica za buduću penziju zaposlenih u ovoj situaciji.

„Problem je i što se izmenama zakona stopa doprinosa za PIO smanjila sa 26 na 24 odsto i tako izvorne prihode Fonda umanjila za oko sedam odsto ili oko 430 miliona evra u 2024. godini. Poslodavci su, rasterećenje koje su dobili smanjenjem stope doprinosa zaposlenih za PIO, mogli dobiti smanjenjem poreza na zarade za dva odsto sa istim efektom. Smanjenjem stope doprinosa PIO uz zadržavanje visine dotacija iz budžeta smanjena je suma za podelu na penzije“, rekao je Tamburić.

Upitao je i zašto se ne razdvoje izdvajanja za zdravstveno i penzijsko osiguranje, jer će, kako kaže, PIO na ime zdravstvenog osiguranja penzionera u 2024. godini uplatiti oko 800 miliona evra, koji stvarno nisu troškovi za penzije. Kako je istakao, na taj način se stvara privid o uvećanom trošenju na penzije.


Dodao je da bi novac za zdravstveno osiguranje penzionera mogao direktno da se uplaćuje iz budžeta za zdravstvo i da tako penzioneri kao stara lica, pravo na zdravstvenu zaštitu ostvaruju po osnovu njenog budžetskog finansiranja.

„Smatramo da svaki građanin stariji od 65 godina bez penzije i drugih prihoda ima ustavno pravo na neki oblik socijalne penzije koja treba da bude manja od najniže penzije. Socijalne penzije obezbeđuje većina evropskih država. Procene su da u Srbiji postoji od 200.000 do 250.000 starijih građana bez ikakvih prihoda. Ako bi najniža penzija iznosila oko 150 evra, trošak bi bio oko 350 miliona evra godišnje. Ovakve penzije bi tehnički mogao da isplaćuje Fond PIO“, predložio je Tamburić.

Kako piše Politika, prioritet penzionerima je definisanje korektnije formule za usklađivanje penzija, dva puta godišnje sa punim procentom rasta cena i delom rasta zarada, radi očuvanja njihove realne vrednosti.


Predstavnici Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije i Udruženja sindikata penzionera Srbije zatražili su ukidanje trajnog smanjenja penzija sa 40 godina radnog staža zbog odlaska u prevremenu starosnu penziju posle ispunjenja godina potrebnih za starosnu penziju. Takođe su pozvali nadležne da nađu način da vrate neisplaćene delove penzija umanjene u periodu od 2014. do 2018. godine.

Glas javnosti /N011S  

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR