Glas Javnosti

Hoteli u Srbiji za svačiji džep – najveća potražnja za ovom kategorijom

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

U Srbiju je u aprilu, prema podacima poslovnog udruženja HORES, bilo 432 hotela, sa 21.762 smeštajne jedinice, 31.822 kreveta i 41.428 ležajeva.

Kada je reč o kategorijama hotela, najbrojniji su oni sa četiri zvezdice, u aprilu ih je bilo 184, 150 hotela ima tri zvezdice, 67 je sa dve, 16 sa pet zvezdica, a 15 sa samo jednom zvezdicom.

U Beogradu je bilo 114 hotela, sa 7.567 smeštajnih jedinica, 10.354 kreveta i 14.060 individualnih ležajeva. 

I u glavnom gradu su najbrojniji hoteli sa četiri zvezdice -74, zatim sa tri zvezdice-31, po dve zvezdice su imala četiri hotela a po pet zvezdica pet hotela.

Prema zvaničnoj definiciji, hotel je ustanova namenjena pružanju usluga najčešće kratkotrajnog smeštaja, prehrane i zabave svojim gostima, korisnicima usluge, a hotelske zvezdice dodeljene određenom hotelu, svrstavaju ga u određenu kategoriju, prema njegovom kvalitetu.


Svako od nas voli da odsedne u hotelu sa što više zvezdica, jer više zvezdica znači i veći luksuz. Kada planiramo svoje putovanje i biramo hotele u kojima želimo da boravimo, vodimo se pričom da je skuplje kvalitetnije i da hoteli s većim brojem zvezdica pružaju bolji kvalitet i viši nivo usluge. Odavno je prošlo vreme kada su hoteli širom sveta imali najviše pet zvezdica, pa su u toj kategorizaciji dobijali i šest i sedam, jer zadovoljavaju najrigoroznije zahteve.

Ocenjivanje hotela razlikuje se od zemlje do zemlje. Svaka ima svoje standarde po kojima se hoteli zvanično rangiraju. Ono što je hotel sa četiri ili pet zvezdica u Danskoj, u drugoj državi je to hotel sa tri zvezdice. Da li će hotel imati jednu, dve ili čak pet zvezdica zavisi od standarda koje je postavilo samo ministarstvo te zemlje u kojoj se hotel nalazi.

Glas javnost/B10S 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR