Glas Javnosti

Kako do penzije: Od standardnih uslova do beneficiranog staža

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Važno je napomenuti da se uslovi za žene postepeno menjaju do 2032. godine, kada će i one pravo na penziju sticati sa 65 godina.

Pravo na starosnu penziju u Srbiji regulisano je brojnim pravilima koja zavise od godina života, staža osiguranja i posebnih uslova kao što je beneficirani radni staž.
Muškarci i žene stiču pravo na starosnu penziju sa 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, dok se za prevremenu starosnu penziju zahteva 40 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života.
Važno je napomenuti da se uslovi za žene postepeno menjaju do 2032. godine, kada će i one pravo na penziju sticati sa 65 godina.

Za osobe sa beneficiranim radnim stažem postoje specifični uslovi. Starosna granica za penziju ovih osoba može se sniziti, u zavisnosti od dužine provedenog beneficiranog staža, i to najviše do 55 godina života, osim u slučajevima kada su radili na poslovima gde se 12 meseci računa kao 18 meseci, gde granica može biti snižena i do 50 godina života.
Ovo se odnosi na osobe koje su najmanje dve trećine ukupnog staža provele na radnim mestima sa beneficiranim stažem.


Osiguranici koji imaju pravo na sniženje starosne granice mogu otići u prevremenu starosnu penziju pod povoljnijim uslovima, a iznos prevremene starosne penzije određuje se kao iznos starosne penzije, umanjen za 0,34% za svaki mesec ranijeg odlaska u penziju.
Ovako se smanjuje broj meseci ranijeg penzionisanja, pa je samim tim i umanjenje penzije manje.

Beneficirani radni staž posebno utiče na prava zaposlenih u posebnim kategorijama, poput policijskih službenika, pripadnika obaveštajnih agencija, zaposlenih na izvršenju krivičnih sankcija, pripadnika Vojske Srbije, kao i sudija posebnih odeljenja i tužilaca za organizovani kriminal i ratne zločine, koji mogu ostvariti pravo na penziju pod posebnim, povoljnijim uslovima.

Svaki pojedinac koji se približava penzionisanju trebao bi detaljno da se informiše o svojim pravima i obavezama, te da proveri svoje podatke o stažu i doprinosima, kako bi osigurao tačnost i potpunost podataka relevantnih za penzionisanje.


Glas javnosti

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR