Glas Javnosti

Loše iznenađenje za Beograđane: Cene poreza na imovinu veće nego lane

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Ove godine u srpskoj prestonici izostao je „popust“ kod poreza na imovinu tako da su iznosi veći nego lane iako ništa, u suštini, nije menjano

Vlasnici nekretnina u Beogradu neprijatno su iznenađeni poreskim rešenjima na svoju imovinu za 2024. godinu, iako moraju da plate porez kao što zakon propisuje i za sve ostale građane. Iznosi su, naime, ove godine uvećani ali ne zbog toga što je promenjena poreska stopa, niti što su određene veće poreske osnovice (zbog skupljeg kvadrata stana na tržištu), već zbog toga što – nemaju popust.

Porez na imovinu svi bio u Srbiji trebalo bi da plate jednako, po sledećim stopama:

  • do 0,3% od tržišne vrednosti zemljišta, ukoliko je poreski obveznik pojedinac;
  • do 0,4% do 2% od tržišne vrednosti imovine, ukoliko je poreski obveznik pojedinac (progresivno oporezivanje gde je na vrednost imovine do 10 miliona dinara stopa 0,4% a na vredsnot veću od 50 miliona dinara 2%)
  • do 0,4% od vrednosti imovine iskazane u poslovnim knjigama poreskog obveznika, ukoliko poreski obveznik vodi poslovne knjige.


Jedini popust koji predviđa Zakon o porezima na imovinu, je da se za kuću ili stan u kojoj stanuje obveznik (na koju je prijavljeno prebivalište), umanjuje za 50% ali do iznosa poreske obaveze od 20.000 dinara.

Kako je porez na imovinu lokalni prihod, pare za budžete opština i gradova, u nadležnosti lokalnih poreske administracije (LPA) je da određuju poreske stopa u okviru limita koji su propisani zakonom.


Glas javnosti/D03S

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR