Glas Javnosti

Ministarka Đedović o nestanku struje: Jedan od najvećih prekida u poslednjih 20 godina

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

"Svi su bili pod alarmom što se i pokazalo juče na delu, jer smo uspeli da održimo sistem stabilan", poručila je ona, misleći na afrički toplotni talas koji je stigao u region

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je da je danas snabdevanje strujom u Srbiji, ali i u regionu stabilno i bez problema, ali je apelovala na zaposlene u elektroenergetskom sektoru da budu u predostrožnosti i nadgledaju situaciju.

Ona je rekla povodom jučerašnjeg kolapsa energetskog sistema u regionu da ta situacija nije jednostavna i da je to jedan od najvećih prekida u poslednjih 20 godina posle onoga koji se desio u Italiji, a koji je zahvatio deo Švajcarske u evropskom prenosnom sistemu, jer su svi sistemi u regionu povezani.

Đedović Handanović je dodala i da su svi u elektroenergetskom sistemu bili u pripravnosti otkako je u sredu u region došao afrički toplotni talas.

- Svi su bili pod alarmom što se i pokazalo juče na delu, jer smo uspeli da održimo sistem stabilan. Kod nas nijednog momenta nije bilo prekida i EPS je obezbedio dovoljne količine električne energije - rekla je ona i podsetila da se u elekrtroenergetski sistem naše zemlje ulagalo od 2015, kao i da je dosta investicija završeno, a dosta njih je i u fazi završetka.

Ona je navela da će Srbija ove godine imati i nova postrojenja na mreži, ali i dodatna u prvoj polovini naredne godine.

- Prenosni sistem smo jačali u prethodnim godinama što se videlo, ali mi smo svi uvezani i bitno je da jačamo naše interkonekcije, a imamo ih osam - rekla je ministarka.

Prema njenim rečima, zahvaljujući povezanosti sa našim sistemom, sever Crne Gore je juče ostao u radu, kao i TE Pljevlja, ali i su i interkonekcije sa Bosnom i Hercegovinom i sa Hrvatskom potpuno bile u funkciji.


- S obzirom na to da su termoblokovi u Bosni i Hercegovini ispali, mi smo obezbedili dodatna napajanja kolegama u regionu i ja sam zaista ponosna na to - naglasila je Đedović Handanović.

Ona je navela i da je Srbija pokazala da može brzo da reaguje kada se dese ovakve situacije, što je kako je dodala pokazala i u predhodnim prilikama kada su bili kvarovi na manjem nivou, a kao primer navela Šid gde je jedan kvar saniran veoma brzo, za jedan dan, kada je nekoliko stubova ostalo oštećeno ili su se potpuno polomili.

- Elektromreže Srbije (EMS) ima 15 havarijskih stubova, što se pokazalo odlično. Radiće na tome i da nabave dodatne stubove, znači da možemo da reagujemo brzo, da možemo da otklonimo kvarove kada se dese i gde se dese - rekla je ministarka.

Prema rečima Đedović Handanović zbog povećane potrošnje energije izazovi postoje i leti i zimi pa je potrebno da se obezbedi dovoljna količina energije, da se ulaže u prenosni i distributivni sistem, ali da je najvažnije graditi nove dalekovodne pravce.

Ministarka je istakla i da je u prethodnim danima bila veća potrošnja struje, dodajući da je svaki put kada su temperature preko 30 stepeni, potrošnja veća od 15-20 odsto.

- Građani treba toga da budu svesni, da jednostavno treba da budemo racionalni i leti kao što smo bili zimi. Mi smo zimi uspeli da imamo i smanjanu potrošnju, građani su i manje trošili i štedeli i zaista hvala im na tome - rekla je Đedović Handanović.

Ona je najavila i da će sledeće sedmice imati jedan veliki sastanak sa predsednikom države i sa premijerom kako bi analizirali pripreme za leto, ali i pripreme za predstojeću grejnu sezonu.


Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR