– Naši naučnici su testirali 48 čokoladnih proizvoda iz više kompanija, uključujući tamnu i mlečnu čokoladu, kakao u prahu, komadiće čokolade, mešavinu za brauniz, čokoladne torte i vruću čokoladu – navode autori ovog istraživanja. Kako kažu, svih 48 proizvoda sadržalo je merljive količine teških metala, a njih 16 i potencijalno štetne nivoe. Samo mlečna čokolada nije sadržala teške metale zbog manje količine kakaoa u čvrstom stanju. U pismu upućenom proizvođačima saopšteno je da dugotrajno izlaganje teškim metalima može izazvati probleme u nervnom sistemu, sa bubrezima i može uticati na imunitet. Peticiju protiv proizvođača potpisalo je oko 75.000 ljudi. Prema rečima jednog od direktora „Konzjumer riporta”, trebalo bi da najveći konditori ozbiljno pristupe uklanjanju „opasnih nivoa” teških metala kako bi potrošači bili bezbedni. Iz „Hršija” je odmah po objavljivanju rezultata stiglo saopštenje da se olovo i kadmijum nalaze i u zemlji i da se mogu pojaviti u proizvodima u zavisnosti od toga gde se nabavljaju sirovine. Nivo teških metala u sirovinama može da se razlikuju od zemlje do zemlje. Kako prenosi portal „Poslovni”, iz udruženja konditorske industrije je saopšteno da su čokolada i kakao bezbedni za jelo i potrošači mogu da budu mirni.
Glas javnosti/P02S