Svi imaju slobodan dan, uredno su plaćeni, imaju svoje radno vreme, znaju po nedeljnom rasporedu kada rade, kada su slobodni, imaju i godišnji naravno, pa smo se potrudili da privući naše ljude, kaže Dean Pejović, kuvar i suvlasnik restorana u kojem su zaposleni radnici iz Hrvatske.
U drugom restoranu, suvlasnik je pak zaposlio zaposlio troje Filipinaca, a među njima i šefa kuhinje.
- Zadovoljan sam radom u Hrvatskoj, dobro je. Moj poslodavac je dobar i veoma ljubazan prema nama, prema stranim radnicima, kaže ovaj kuvar.
Plaćeni su mu smeštaj i režije, obrok ima u restoranu, a platom je zadovoljan. Najteže je bilo naučiti da sprema jela ovih prostora, ali je i to uspeo.
- Mi smo stranci pa ne poznajemo vašu hranu! Tako da moramo puno učiti i vežbati… Ali lepo je naučiti pripremati vaša jela. Ćevapčići, gurmanska, da”, rekao je Filipinac.
Glas javnosti/B06S