Probleme sa snabdevanjem pogoršavaju nepredvidivi vremenski obrasci u zemljama proizvođačima – Indiji, Vijetnamu i Šri Lanki. Kišne sezone se smenjuju sa produženim sušnim periodima, što odlaže žetvu i stavlja dodatni pritisak na lanac snabdevanja.
Istraživanja takođe pokazuju da klimatske promene utiču ne samo na količinu već i na kvalitet bibera. Zbog sve češćih ekstremnih vremenskih uslova, deo prinosa može izgubiti svoju prepoznatljivu aromu i postati nepogodan za upotrebu.
Prema pisanju lista „The India Tribune“, trgovinska pitanja pogoršavaju situaciju. Zbog rastućeg tržišnog rizika, mnogi poljoprivrednici i trgovci napuštaju uzgoj bibera i prelaze na bezbednije useve. Pošto samo četiri zemlje proizvode 80 procenata svetske proizvodnje crnog bibera, svaka promena u proizvodnji ima posledice širom sveta.
Allrecipes.com izveštava da bi Amerikanci mogli da vide prve znake nestašice u prodavnicama poput "Trader Joes" i "Aldi", koje prodaju generičke začine. Međutim, povećanje cena će se verovatno proširiti na sve prodavnice, bez obzira na brend ili lokaciju.
Kao što objašnjava gorepomenuti sajt, ne postoji odgovarajuća zamena za zrna bibera ili sveže mleveni crni biber. Beli biber ima premalo intenzivan ukus da bi zamenio crni biber u većini priprema, dok mešavine poput šarenog bibera mogu da nadjačaju jela, piše 24sata.
Umesto toga, kulinarski stručnjaci preporučuju upotrebu alternativnih začina poput dimljene paprike, korijandera, kima ili sušenih mešavina bilja kako bi jelima dodali svežinu. Iako nisu ni blizu crnog bibera, ovi začini mogu pomoći ako se biber može pronaći. Takođe se preporučuje nabavka mlina za biber i kupovina dovoljne količine integralnih žitarica dok su još uvek dostupne svuda.
Glas javnosti/B06S