Glas Javnosti

PROIZVODNJA DALA LEPE PRINOSE: Višnja donela prihod od skoro 59 mil EUR

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Prema najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku, Srbija je u 2023. godini ostvarila značajan uspeh u izvozu višanja. Tokom ove godine, Srbija je izvezla 42.600 tona višanja u vrednosti od 58,8 mil EUR, čime je potvrdila svoj status jednog od ključnih izvoznika ovog voća u Evropi.

Najveći kupci svežih višanja iz Srbije bile su Austrija, Italija, Mađarska, Nemačka i Hrvatska, dok su Bosna i Hercegovina i Ruska Federacija dominirale među zemljama van Evropske unije.
Ukupno je izvezeno 3.320.546 kg, odnosno 3.321 tona svežih višanja, čija je vrednost iznosila 7.662.000 EUR.

Kada je reč o smrznutim višnjama, Srbija je izvezla 32.543 tone u vrednosti od 45.149.000 EUR. Uvoz je bio znatno manji, sa svega 2.017 tona višanja različitih kategorija u vrednosti od 2.932.000 EUR.
Zanimljivo je pogledati podatke za prvi kvartal 2024. godine, kada je Srbija izvezla 11.504 tone višanja u vrednosti od 17,8 mil EUR, dok je uvoz iznosio svega 273 tone u vrednosti od 402.000 EUR. Među najznačajnijim kupcima smrznutih višanja izdvajaju se Ruska Federacija, gde je izvezeno 4.742 tone, Nemačka sa 2.330 tona i Francuska sa 1.167 tona smrznutih višanja. Kada je reč o svežim višnjama, izvezeno je ukupno 40 tona i to sve u Nemačku.
 
Višnja kao strateški proizvod
Višnja ima veliki značaj za srpsku poljoprivredu i ekonomiju. Ovaj voćni proizvod zapošljava veliki broj ljudi, posebno u ruralnim područjima, gde proizvodnja i berba višanja predstavljaju glavni izvor prihoda za mnoge porodice. Osim toga, višnja doprinosi diverzifikaciji poljoprivredne proizvodnje i povećava konkurentnost srpske poljoprivrede na međunarodnom tržištu.
Globalni lideri u proizvodnji višanja
Na globalnom nivou, najveći proizvođači višanja su Turska, Sjedinjene Američke Države, Iran i Poljska. Turska je najveći svetski proizvođač višanja, zahvaljujući povoljnim klimatskim uslovima i dugoj tradiciji u gajenju ovog voća. SAD je poznata po proizvodnji višanja u saveznim državama kao što su Mičigen i Vašington, dok Iran i Poljska takođe beleže značajnu proizvodnju i izvoz višanja.
Za Srbiju, višnja predstavlja ne samo važan izvozni proizvod, već i simbol kvaliteta i tradicije. Nastavak rasta proizvodnje i izvoza višanja može doprineti daljem jačanju srpske poljoprivrede i ekonomije, te osigurati bolji životni standard za mnoge poljoprivrednike i njihove porodice.


Glas javnosti/ A02S 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR