Glas Javnosti


Rast ostvarene dobiti u delatnosti proizvodnje gotovih jela u Srbiji

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Postalo je nezamislivo i sve ređe imati kod kuće ručak ili večeru skuvane tokom radnog dana, jer uobičajeno radno vreme od 9 do 17 sati, plus niz obaveza pre i posle posla, daju manje prostora za svakodnevno kuvanje i zdraviju ishranu.

To ide u prilog onima koji rade u delatnosti proizvodnja gotovih jela, posebno ako se baziraju na receptima tradicionalne srpske kuhinje.

Proteklih godina desila se prava ekspanzija kuhinja sa gotovim jelima, i to je na neki način spas za sve one koji zbog poslovnih obaveza ne stižu da spreme kvalitetan obrok.

Proizvodnjom gotovih jela u Srbiji se, prema podacima bonitetne kuće CompanyWall, trenutno bavi 110 preduzeća. Prošle godine u ovoj delatnosti bilo je registrovano 85 firmi.

Povećanje broja firmi izgleda da je pozitivno uticalo i na povećanje ukupne dobiti, koja je u 2024. godini iznosila 54.653.000 dinara. Podaci pokazuju da su ova preduzeća 2022. godine poslovala u minusu – gubitak je iznosio 11.680.000 dinara, da bi godinu dana kasnije prešla u plus i ostvarila dobit od 17.815.000 dinara.

Preduzetnici sa kojima smo razgovarali za naš portal kažu da pozitivni rezultati nisu iznenađenje, i da im ide u prilog to što se način života promenio, te je ljudima veoma bitno da balansiraju sa ishranom.

Oni dodaju da se najviše traži gotova hrana od pilećeg mesa, ali i ribe. Takođe, primetno je i da ima sve više onih koji svoju ishranu baziraju na vegetarijanskoj kuhinji. Mnoge firme se takođe odlučuju da svojim zaposlenima obezbede topli obrok upravo od preduzeća koja se bave pripremom jela ili keteringa. Sve to ide u prilog ovoj delatnosti.


Glas javnosti /B08S

Pratite nas na našoj Facebook , Instagram , Telegram , Tiktok , Jutjub stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR