Glas Javnosti

STRAŠNA ŠTETA: Gubici srpskih kompanija zbog zabrane uvoza na Kosovo i Metohiju najmanje 216 miliona evra (VIDEO)

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Rukovodilac Centra za regionalnu saradnju Privredne komore Srbije Aleksandar Radovanović kaže da prema analizama PKS gubici srpskih kompanija zbog zabrane uvoza njihovih proizvoda na Kosovo i Metohiju, koja je na snazi punu godinu, iznose oko 216 miliona evra.

Kako objašnjava, to su najminimalniji troškovi jer tu nisu uračunati indirektni troškovi zbog preusmeravanja robe na druga tržišta, povezivanja sa drugim dobavljačima, problemi oko neizvršavanja ugovora… 

"Što se tiče druge strane, i ona prilično gubi, jer su manje, i slabije ekonomije uvek ranjivije grupe i kod njih je to u velikoj meri uticalo na proizvodni sektor jer su im lanci snabdevanja bili prekinuti u jednom trenutku i proizvodnja je u nekom trenutku stala. Takođe su bili prekinuti lanci snabdevanja kada su u pitanju trgovine.

Kosovski prirvrednici su morali da traže te proizvode sa drugih, daljih, tržišta, po skupljoj ceni, što je uticalo prilično na cenu proizvoda, a na kraju i na inflaciju koja je prema statistici sa Kosova iznosila za robu široke potrošnje 11,3 odsto. Odnosno, za toliko su cene na Kosovu porasle", navodi Radovanović.

On podseća da je 14. juna prošle godine prvo nastupila zabrana za sve proizvode, a da kada su kosovske vlasti shvatile da su napravile veliki problem svom proizvodnom sektoru, da je mera ublažena 8. jula, tako što je odlučeno da se zabrana ne odnosi na sirovine, mineralna đubriva, na stočnu hranu, žitarice, proizvode koji nisu predmet PDV-a.

"Podsetiću da od ukupnog izvoza Srbije, izvoz na Kosovo čini svega 1 odsto, tako da tržište Kosova nije nama toliko veliko. Značajno je za male kompanije koje imaju samo Kosovo kao destinaciju gde plasiraju proizvode. Ali velike firme se snalaze i pogotovo ako imaju proizvodnju u regionu oni preusmeravaju plasmane iz regiona ka Kosovu, ne plasiraju ih iz prozvodnih pogona iz Srbije već iz, na primer, Severne Makedonije, Crne Gore, Bosne i drugih zemalja regiona", kaže Radovanović. 

Na pitanje koji bi vremenski period trebalo da prođe da bi se situacija sa snabdevanjem normalizovala, ukoliko bi mera kosovskih vlasti bila ukinuta, on kaže da je za to potrebno dosta vremena. 

"Posle ukidanja takse od 100 odsto na srpske proizvode trebalo je nekih godinu i dva, tri meseca da se potpuno oporavi plasman i da dođe na onaj nivo koji je bio pre uvođenja tih taksi. Potrebno je vreme da kompanije koje uvoze proizvode odavde prekinu saradnju sa kompanijama koji su zamenile srpske proizvode i da naprave nove ugovore sa srpskim kompanijama. Ovo je već treći put da smo imali prekinutu saradnju, ne zbog toga što je to interes privrede, nego zato što su to, ako smem da kažem tako, nerazumne političke i neekonomske mere.

Da zabranite slobodu kretanja roba, to je zaista protiv svih načela slobodne trgovine i Cefta sporazuma koje funkcioniše kada su u pitanju privredni odnosi Srbije i Kosova. Tako da će biti potrebno vreme da se sve to vrati na normalni nivo saradnje", kaže Radovanović. 


Glas javnosti/Kosovo onlajn

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR