Glas Javnosti

Trgovci u Hrvatskoj zbog jedne velike promene besni

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Trgovci izrazili zabrinutost zbog obaveze prodaje proizvoda po posebnim cenama u posebnom delu prodavnice

Na ovo su upozorili i trgovci koji su se u četvrtak sastali sa predstavnicima Vlade, ali za sada naizgled bez većih rezultata, jer je Vlada nakon sastanka najavila da će novim Zakonom o vanrednim merama kontrole cena, između ostalog, biti definisano da će se informisanje kupaca vršiti tako što će se za prodaju navedenih proizvoda odvojiti poseban deo za prodaju navedenih proizvoda za maloprodajne objekte, za prodajne objekte koji zahtevaju vitrine veće od vitrine.

Kako saznaje Jutarnji list, u sistemu HACCP (Hazard Analisis and Critical Control Points) prevencija unakrsne kontaminacije propisana je kroz različite propise i smernice, uključujući propise EU i nacionalne propise. Postoji Uredba o higijeni hrane koja propisuje osnovne zahteve za higijensku praksu u svim fazama proizvodnje i distribucije hrane, zatim propis koji se odnosi na specifične higijenske zahteve za hranu životinjskog porekla, a zatim Codek Alimentarius (2023), međunarodni standardi za bezbednost hrane, koji uključuju i smernice za HACCP sistem. Imamo i hrvatski Pravilnik o pravilima za uspostavljanje sistema i postupaka zasnovanih na principima HACCP sistema, i Pravilnik o uslovima za obavljanje delatnosti proizvodnje, stavljanja u promet i upotrebe opasnih hemikalija...


Radi se o bezbednosti hrane

Navedeni dokumenti veoma jasno propisuju da se sirovine i svi sastojci koji se čuvaju u poslovanju sa hranom moraju čuvati u odgovarajućim uslovima koji sprečavaju štetne promene i štite ih od kontaminacije.

Štaviše, u svim fazama proizvodnje, prerade i distribucije, hrana mora biti zaštićena od svake kontaminacije koja bi je učinila nepodobnom za ljudsku ishranu, štetnom po zdravlje ili toliko kontaminiranom da bi bilo nerazumno pretpostaviti da se može konzumirati u takvom stanju.

Opasne i/ili nejestive supstance, uključujući stočnu hranu, moraju biti na odgovarajući način obeležene i uskladištene u odvojenim i bezbednim kontejnerima.

Propisane su sve procedure, od sortiranja hrane do higijenskog odlaganja otpada ili zaštite hrane od kontaminacije tokom rukovanja, a posebno su stroga pravila u pogledu skladištenja opasnih hemikalija.

Pored toga, jedan od ključnih elemenata procene rizika u okviru HACCP sistema, koji predstavlja zakonsku obavezu za subjekte u poslovanju hranom, jeste procena bezbednosti hrane. Ovo uključuje analizu rizika povezanih sa izlaganjem hrane u prodajnom prostoru prodavnice, uzimajući u obzir potencijalnu fizičku, biološku i hemijsku kontaminaciju, kao i mogućnost kontaminacije alergenom.



Glas javnosti/B06S

Pratite nas na našoj Facebook , Instagram , Telegram , Tiktok , Jutjub stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR