Glas Javnosti

Ugostitelji u panici: Sve manje sezonskih radnika, rešenje su stranci

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Plate u turizmu su i ove sezone u centru pažnje. Konobari, kuvari, sobarice i recepcionari su i dalje traženi, ali domaći radnici sve više izražavaju nezadovoljstvo ponuđenim platama, pa poslodavci pronalaze rešenje u zapošljavanju stranih radnika.

I dok je jul, srce turističke sezone, pred vratima, na CES-u i portalu MojPosao još uvek ima skoro 2.000 aktivnih oglasa u ugostiteljstvu i turizmu. Prosečna neto plata ove sezone je oko 1.250 evra, što predstavlja povećanje od 9 odsto u odnosu na prošlu godinu, kada je prosek bio 1.136 evra.

960 za sobarice, 1.600 evra za pica kuvare

Kao i prethodnih godina, najtraženija profesija je konobar, koji je, prema analizi portala MojPosao, plaćen u proseku oko 1.178 evra.

„Ovo zanimanje je zabeležilo porast od 11 odsto, a recepcionari zarađuju prosečnu platu od 1.162 evra, ili 12,5 odsto više nego prošle godine. Sobarica i čistačica beleže najveći relativni rast, sa prosekom od 961 evra, što je povećanje od čak 16 odsto u odnosu na prošlu sezonu. Kuvari pica, još jedno traženo zanimanje, zarađuju u proseku 1.559 evra, što je 14 odsto više nego prethodne godine“, rekao je Alen Mrvac sa portala MojPosao.


Sezonski poslovi se često traže preko društvenih mreža i portala „Posao u turizmu“, gde smo analizirali oglase sa jasno navedenim uslovima rada i platama. Najtraženija zanimanja su konobari, šankeri, kuvari i čistači, a poslodavci nude različite plate - sa obezbeđenim smeštajem i obrocima ili nešto veće plate za kandidate koji već imaju svoj smeštaj.

Luksuzni butik hotel u Istri zapošljava konobare za à la carte uslugu, a plata zavisi od godina iskustva i potrebe za smeštajem. Konobari sa najmanje pet godina iskustva mogu očekivati platu od 1.600 evra bez smeštaja, ili 1.300 evra ako je smeštaj obezbeđen. Za kandidate sa manje iskustva, plate se kreću između 1.000 i 1.100 evra.

Barmeni u hotelima u Istri zarađuju slične plate kao i njihove kolege u dubrovačkim restoranima, gde se plate obično kreću od 1.200 do 1.400 evra mesečno. Slobodni kuvar u dubrovačkom restoranu može zaraditi između 2.000 i 2.500 evra, u zavisnosti od iskustva i kompetencije.

Sabljak: Situacija nije dobra sa kolektivnim ugovorima

U privatnim ugostiteljskim preduzećima moguće je pregovarati o većoj plati, dok u velikim turističkim kompanijama to nije slučaj. Prema rečima predsednika Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, Vedrana Sabljaka, sindikat nije uspeo da ove godine ispregovara povećanje plata od 10% kroz kolektivne ugovore u svim preduzećima.

„Ove godine smo imali problem da pregovaramo o povećanju plata od 10 odsto. U nekim kompanijama taj procenat je bio niži jer su poslodavci procenili da u ovom trenutku teže da se orijentišu ka stranoj radnoj snazi koja prihvata niže plate. To u krajnjoj liniji dovodi do toga da nećemo imati kvalitet koji je potreban u Hrvatskoj.

Sektorski kolektivni ugovor u turizmu ima četiri klase složenosti poslova, a poražavajuća činjenica je da prve tri klase tog kolektivnog ugovora spadaju pod isti imenilac – minimalnu platu u Hrvatskoj, koja je 970 evra bruto.

Samo je četvrta klasa, koja predstavlja zahtevne poslove, tačnije neka specijalizovana zanimanja, nešto viša, tačnije 980 evra. Situacija trenutno nije dobra“, kaže predsednik sindikata Vedran Sabljak.

Kako navodi, očekivano povećanje plata u turizmu nije postignuto zbog sve većeg zapošljavanja stranih radnika.

„Potreba za stranim sezonskim radnicima raste iz godine u godinu. Do sada ove godine izdato je 34.000 novih dozvola za rad, dok je 17.000 produženo od prošle godine. To znači da smo za ovu sezonu izdali oko 50.000 dozvola za rad u turizmu. Nažalost, to je činjenica koja nas prati već dugi niz godina. To je posledica loše politike koja se vodi poslednjih 20 godina, gde strani radnici nisu bili cenjeni.


Nemamo ništa protiv stranih radnika, oni su potreba i radnici koji traže bolje sutra. Međutim, ono što ti radnici ne garantuju, a čemu teži naš turizam, jeste kvalitet. Zapošljavanje stranih radnika značajno je uticalo na nivo prihoda turističkih radnika. Činjenica je da su plate u turizmu i dalje 15, pa čak i do 20 odsto niže od prosečne plate u Hrvatskoj.“

Više stranih radnika, manje oglasa za posao

Ove godine poslodavci traže i domaće i strane radnike nešto manje nego u prvih pet meseci prošle godine; prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i portala MojPosao, došlo je do blagog pada potražnje za određenim zanimanjima, koji se kreće između 10 i 12 procenata.

Portal MojPosao objavio je 25 procenata manje oglasa za pomoćnike u kuhinji, 23 procenata manje za sobarice, 15 procenata manje za recepcionare i 14 procenata manje za konobare u odnosu na prethodnu godinu.

S druge strane, potražnja za nekim pozicijama je povećana, sa 18 odsto više oglasa za posao radnika u turističkim agencijama, 17 odsto za majstore roštilja i 7 odsto za radnike u restoranima brze hrane.

„Ovo može biti rezultat stabilizacije tržišta rada u ovom sektoru nakon nekoliko godina povećane potražnje, ali i promena u organizaciji poslovanja poslodavaca, kao što su bolja priprema i povratak istih radnika iz prethodnih sezona. Takođe, s obzirom na sezonsku prirodu sektora, moguće je da će se dinamika potražnje dodatno promeniti u ostatku godine, posebno u mesecima glavne turističke sezone“, objašnjavaju u CES-u.

Zbog slabijih turističkih rezultata u maju ove godine, mnogi se nadaju značajnom povećanju dolazaka i noćenja turista tokom glavne sezone, što će takođe odrediti povećanje broja oglasa za posao za sezonske poslove usred leta.


Glas javnosti/B06S

Pratite nas na našoj Facebook , Instagram , Telegram , Tiktok , Jutjub stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR